Νέο market pass έως τέλος Σεπτέμβρη

22 August 2023

Νέο market pass έως τέλος Σεπτέμβρη

Νέο market pass ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση 2,8 εκατομμύρια νοικοκυριά σε λίγες μέρες. Η επιδότηση θα αντιστοιχεί στην περίοδο Αυγούστου-Οκτωβρίου 2023 και το ποσό θα καταβληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Αυτή τη φορά, για τη χορήγηση του νέου market pass θα ληφθεί υπόψη η φορολογική δήλωση του 2023, δηλαδή τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2022.

Έτσι:

  • Αν κάποιος πέρυσι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, είτε γιατί μειώθηκε το εισόδημά του είτε αυξήθηκαν τα μέλη της οικογένειάς του, θα πρέπει να κάνει εκ νέου αίτηση με βάση την φορολογική δήλωση του 2023.
  • Σε περίπτωση που κάποιος έλαβε το Market Pass μέχρι και τον Ιούλιο, αλλά τα έσοδά του αυξήθηκαν και ξεπέρασαν το όριο, τότε θα ενημερωθεί αυτομάτως από το σύστημα ότι δεν είναι δικαιούχος του επιδόματος. Ενημέρωση θα έχουν επίσης οι παλαιοί δικαιούχοι που είναι εκ νέου δικαιούχοι.

   Όσον αφορά στους παλαιότερους δικαιούχους, κατά πάσα πιθανότητα η διαδικασία θα είναι αυτοματοποιημένη και δεν θα χρειαστεί να πραγματοποιήσουν εκ νέου αίτηση.

    Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η πληρωμή της επιταγής ενδέχεται να γίνει με μια εφάπαξ πληρωμή σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή σε τραπεζικό λογαριασμό, αντί των δόσεων που είχε καταβληθεί το προηγούμενο επίδομα.

   Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό αναμένεται να μείνει το ίδιο, σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών.

Παράλληλα, παραμένουν τα ίδια κριτήρια, εισοδηματικά:

  • έως 16.000 ευρώ ο άγαμος
  • 24.000 ευρώ ο έγγαμος
  • επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο

και περιουσιακά:

  • έως 250.000 ευρώ ο άγαμος
  • 400.000 ευρώ ο έγγαμος

    Υπενθυμίζεται πως σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την ψηφιακή κάρτα, η ενίσχυση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές σε καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Αν ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, θα λαμβάνει το 80% της ενίσχυσης, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς.

Πηγή: cibum.gr

22 August 2023
Banner