Μεγάλη επιτυχία του Meat Forum

18 March 2014

Μεγάλη επιτυχία του Meat Forum

Με μεγάλη συμμετοχή ανθρώπων του κρέατος πραγματοποιήθηκε το Meat Forum 2014 την Κυριακή 16 Μαρτίου. Ζητήματα που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον όπως οι νέες διατάξεις του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, οι αλλαγές στις υγειονομικές διατάξεις και τις αδειοδοτήσεις των καταστημάτων, αλλά και σειρά ερευνητικών δράσεων έδωσαν την αφορμή για ουσιαστική συζήτηση.
Οι γνωστοί ακαδημαϊκοί δάσκαλοι Σπύρος Γεωργάκης, Ιωάννης Αμβροσιάδης και Σπύρος Ραμαντάνης που συμμετείχαν στην πρώτη ενότητα του φόρουμ στάθηκαν σε επιμέρους πλευρές των ορισμών και των κανόνων που επιβάλλονται με την κοινοτική ή την εθνική νομοθεσία, αλλά και σε κενά που παρουσιάζονται δημιουργώντας πολλές φορές τη βάση για διαφορετικές προσεγγίσεις προϊόντων που παράγει η βιομηχανία κρέατος. Η πρόσφατη έκδοση της αναμόρφωσης των άρθρων 88-91 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών αποτελεί μια πρόοδο, όπως είπαν, αν και υπάρχουν ακόμη πολλά θέματα για τα οποία τόσο ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει έντονη αντιπαράθεση.
Στη δεύτερη ενότητα του φόρουμ παρουσιάστηκαν δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε ερευνητικό επίπεδο από επιστήμονες και αφορούν τον έλεγχο της ποιότητας και της ασφάλειας του κρέατος. Συμμετείχαν οι καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Νυχάς, Ε. Πανάγου, Π. Σκανδάμης, η ερευνήτρια Χ. Τάσσου. Επίσης ο Ν. Κατερέλος από τον ΕΦΕΤ παρουσίασε το πρόγραμμα MEAT TIPS.
Τέλος μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση έγινε στην τρίτη ενότητα του φόρουμ και αφορούσε τις απαιτήσεις λειτουργίας ενός σύγχρονου κρεοπωλείου. Ο επόπτης υγείας Αθ. Γιώγλου, και η κτηνίατρος Δ. Μίντζα παρουσίασαν ό,τι νεώτερο ισχύει από πλευράς της νομοθεσίας και ακολούθησε μια πολύ πλούσια συζήτηση με την συμμετοχή πολλών κρεοπωλών. Στη συζήτηση υπήρχε παρέμβαση από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών Θ. Χαρίση, ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι σωματείων από όλη την Ελλάδα.

Αναλυτικότερη παρουσίαση της εκδήλωσης θα δημοσιευθεί στο περιοδικό Meat News. Η εκδήλωση έχει βιντεοσκοπηθεί και σύντομα θα ανέβει στο site.

18 March 2014
Banner
Banner