Λ. Αυγενάκης στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας: «Απλοποίηση της ΚΑΠ για άμεση καταβολή χρημάτων»

24 January 2024

Λ. Αυγενάκης στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας: «Απλοποίηση της ΚΑΠ για άμεση καταβολή χρημάτων»

Related Articles

Στις Βρυξέλλες συνήλθε το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. υπό την προεδρία του Βέλγου υπουργού Γεωργίας και Αντιπροέδρου της βέλγικης κυβέρνησης, David Clarinval. Η βελγική Προεδρία παρουσίασε το πρόγραμμα εργασίας της για το πρώτο εξάμηνο του έτους στον τομέα της γεωργίας και της αλιείας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Clarinval στην ομιλία του: «Η προεδρία μας έρχεται στο τέλος του τρέχοντος θεσμικού κύκλου και είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τους μήνες που έχουμε μπροστά μας. Η πρωταρχική μας φιλοδοξία όσον αφορά τη γεωργία είναι να διασφαλίσουμε την ανοιχτή στρατηγική αυτονομία και την επισιτιστική ασφάλεια της Ε.Ε. Ταυτόχρονα, θέλουμε να ενισχύσουμε την οικονομική, κοινωνική και οικολογική βιωσιμότητα των συστημάτων τροφίμων μας, βελτιώνοντας παράλληλα την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων και διασφαλίζοντας την κερδοφορία του κλάδου».

Στο Συμβούλιο παραβρέθηκε και ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λ. Αυγενάκης ο οποιος τόνισε την ανάγκη βελτιώσεων στο Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ με στόχο να απλοποιηθεί ο μηχανισμός προς όφελος των αγροτών, ώστε το σύστημα απορρόφησης των ενισχύσεων, να γίνει πιο απλό και λειτουργικό και να εισπράττουνπο δικαιούχοι αγρότες τα χρήματα που η κοινότητα διασφαλίζει για αυτούς σε χρόνο συγκεκριμένο.

Στην ερώτηση που έγινε στον κ. Αυγενάκη σχετικά μετις αγροτικές κινητοποιήσεις επανέλαβε την πάγια θέση του ότι είναι ανοιχτός στον διάλογο, ενώ για τη συνεδρίαση των EUMED- 9 (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα, Σλοβεναία, Κροατία, Ελλάδα, Κύπρος), που πραγματοποιείται για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία της Ελλάδας, επισήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης ενιαίας στάσης απέναντι σε κοινά προβλήματα με τις εννέα χώρες του Νότου της ΕΕ.

Κάνοντας δηλώσεις ο υπουργός, είπε τα εξής:

Για τις βελτιώσεις στην ΚΑΠ:

«Η κλιματική κρίση έχει επιβάλλει πλέον το άνοιγμα μιας συζήτησης, για την γεωργική πολιτική, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής ένωσης, που πρέπει να ακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα. Η Ελλάδα πρωτοστατεί  σε αυτή την πρωτοβουλία σε συνδυασμό με τις αναγκαίες βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν στη νέα ΚΑΠ, στον μηχανισμό, στη διαδικασία. Πρέπει εκ των πραγμάτων να απλοποιηθεί, έτσι ώστε να μετριαστεί ή να πάψει η ταλαιπωρία για χιλιάδες αγρότες αφενός και αφετέρου να αυξήσουμε την ταχύτητα των μηχανισμών. Είναι επιβεβλημένη ανάγκη να συμβούν και τα δύο με τρόπο αρμονικό, με τρόπο που θα βοηθήσει τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα να ζουν με μεγαλύτερη άνεση, να λειτουργούν με μεγαλύτερη ευκολία και κυρίως να εισπράττουν τα χρήματα που η κοινότητα διασφαλίζει για αυτούς σε χρόνο συγκεκριμένο».

Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις:

«Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις κινήσεις των αγροτών στη χώρα μας. Έχω πλήρη εικόνα για τα διαφορετικά αιτήματα που καταφτάνουν. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τον οποιοδήποτε, κάτι που ούτως η άλλως δεν αρνηθήκαμε ποτέ. Ο διάλογος και η πραγματική και ειλικρινής συζήτηση και ενώνει αλλά κυρίως δίνει λύσεις. Και είμαστε ανοιχτοί σε αυτό».

Για την αυριανή συνεδρίαση EUMED 9:

«Μετά από πολύ μεγάλη προσπάθεια της χώρας μας καταφέρνουμε αύριο να διοργανώσουμε, την πρώτη συνάντηση των EUMED - 9 ,των συμμάχων της Νότιας Ευρώπης. Να βρεθούμε όλοι μαζί για να συζητήσουμε τα προβλήματα που εκ των πραγμάτων αντιμετωπίζουμε, αναφορικά με τη γεωργία, στη Νότια Ευρώπη. Είναι η πρώτη συνάντηση που πραγματοποιείται μιας και ο μηχανισμός αυτός, η Συμμαχία αυτή, έχει λειτουργήσει στο παρελθόν για άλλα ζητήματα. Αλλά είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε στο ίδιο τραπέζι για αγροτικά θέματα και θέλουμε να συνεχιστούν αυτές οι συνεργασίες. Βάζουμε στην ατζέντα τρία βασικά ζητήματα. Πρώτον, την κλιματική κρίση και τις ανάγκες βελτίωσης των μηχανισμών που διαθέτει η Κοινότητα. Δεύτερον, την ακαρπία και τον περονόσπορο και τέλος, τα ψάρια εισβολείς, ένα ζήτημα που απασχολεί τους αλιείς.

Ευελπιστούμε ότι μέσα από αυτές τις συμμαχίες, θα βρούμε σε πρώτη φάση κοινό βηματισμό και σημεία διεκδίκησης προς την Ε.Ε. Στόχος είναι να συνεχιστούν αυτές οι τακτικές συναντήσεις των εννέα χωρών του Νότου, αναδεικνύοντας τα διαφορετικά ζητήματα που απασχολούν τη Νότια Ευρώπη εν συγκρίσει με την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη».

Επιπλέον, η βελγική Προεδρία, ανακοίνωσε πως θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην υγεία και στην καλή διαβίωση των ζώων και θα αρχίσει τις εργασίες για ένα πλαίσιο παρακολούθησης των δασών.

Το Συμβούλιο τόνισε ότι, παρά τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετώπισε ο γεωργικός τομέας της Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια, η Ε.Ε. εξακολουθεί να κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, την ασφάλεια των τροφίμων και τη συμβολή στη διεθνή επισιτιστική ασφάλεια, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην ΚΓΠ. Κατά τη συζήτησή τους, οι υπουργοί εξέτασαν το μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό πλαίσιο και τις φιλοδοξίες της Ε.Ε. σχετικά με την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, ενώ τόνισαν ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η γεωργία λαμβάνει επαρκή χρηματοδότηση.

24 January 2024
Banner
Banner