Λ. Αυγενάκης στο ΕΒΕΑ: Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα η σύσταση των Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια

13 March 2024

Λ. Αυγενάκης στο ΕΒΕΑ: Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα η σύσταση των Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) παραβρέθηκε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην ψήφιση του νομοσχεδίου του ΥΠΑΑΤ που προβλέπει την ίδρυση Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια, διευκρίνισε ότι σε αυτά θα εγγράφονται όλοι οι απασχολούμενοι στον αγροτικό τομέα που ασκούν εμπορική και μεταποιητική δραστηριότητα, τονίζοντας: «Η σύσταση Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια της χώρας θα αποτελέσει μοχλό ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα.

Τα Επιμελητήρια θα δημιουργήσουν Μητρώα Αγροτών στα οποία θα εντάσσονται όλοι οι κατ' επάγγελμα αγρότες της χώρας, έτσι ώστε να αποτελέσουν τα Επιμελητήρια τον προθάλαμο -όπως είπε ο κ. Αυγενάκης- για τον χώρο του επιχειρείν, ιδίως για τους νέους επαγγελματίες αγρότες: «Λέμε για αγρότες αλλά δεν ξέρουμε πόσοι είναι, τι ηλικίας, τι γνωστικό επίπεδο έχουν, με τι καλλιέργειες ασχολούνται κ.ά. Δεν έχουμε ακριβείς πληροφορίες για να μπορούμε να σχεδιάσουμε στοχευμένες δράσεις τόσο σε επίπεδο πολιτικής όσο και σε εκπαίδευσης», τόνισε.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το μείζον είναι να γίνεται σωστή απορρόφηση των χρημάτων που προέρχονται από την ευρωπαϊκή κοινότητα και να υπάρχει παράλληλα το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, εκτίμησε ο ΥΠΑΑΤ, περίπου 20 από τα  53 Επιμελητήρια, θα προχωρήσουν στη δημιουργία Αγροτικών Τμημάτων, αρχής γενομένης από τα Χανιά, όπως έγινε γνωστό κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη, το Σαββατοκύριακο.

Έλεγχοι για παράνομες ελληνοποιήσεις

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τους ελέγχους που διενεργούνται από τα μεικτά κλιμάκια του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ Δήμητρα και της Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ με τις κατά τόπους ΔΑΟΚ, σε σημεία λιανικής πώλησης και πύλες εισόδου της χώρας, παρουσία σε πολλές περιπτώσεις εισαγγελέα και αστυνομικού διευθυντή.

Σε πρώτη φάση, μετά και τις σχετικές καταγγελίες που υπήρξαν, οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν στα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπου μεταξύ άλλων, «παρότι λόγω της Θεσσαλίας έπεσε η παραγωγή, παρατηρήσαμε ότι έπεφτε και η τιμή, άρα κάτι δεν πήγαινε καλά».

Ήδη έχουν ξεκινήσει αντίστοιχοι έλεγχοι και στα οπωροκηπευτικά, ενώ άμεσα θα ακολουθήσουν στο μέλι και το κρέας. «Πρέπει να προστατεύσουμε τα ελληνικά προϊόντα, όπως πρέπει να προστατεύσουμε τον καταναλωτή, τον σωστό γαλακτοβιομήχανο και τον παραγωγό» πρόσθεσε ο υπουργός.

Πρωτογενής τομέας

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στηρίζει εμπράκτως τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, τις Ομάδες Παραγωγών και τους Συνεταιρισμούς, κάτι που γίνεται σαφές και μέσω ενός από τα επόμενα σχέδια νόμου του ΥΠΑΑΤ που βρίσκεται στα χαρτιά.

Ο κ. Αυγενάκης επανέλαβε την ανάγκη δημιουργίας συγκεκριμένης πολιτικής για το νερό, ενώ αναφέρθηκε και στη EUMED9, η οποία «πρώτη και πολύ έγκαιρα κατέθεσε 19 προτάσεις για βελτιώσεις στην ΚΑΠ 2023-2027, οι οποίες μάλιστα υιοθετήθηκαν από το ΕΛΚ μέσω κοινού ψηφίσματος που εξέδωσε». Η ανάγκη για αλλαγή στην τρέχουσα ΚΑΠ είναι επιβεβλημένη και είναι άξιο αναφοράς ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται συζήτηση για βελτιωτικές κινήσεις ενόσω αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη.

13 March 2024
Banner