Λ. Αυγενάκης: «Δεν λύνονται όλα τα προβλήματα με επιδοτήσεις» – Ποια μέτρα στήριξης είναι σε εξέλιξη

14 February 2024

Λ. Αυγενάκης: «Δεν λύνονται όλα τα προβλήματα με επιδοτήσεις» – Ποια μέτρα στήριξης είναι σε εξέλιξη

Απαντώντας στα αιτήματα των αγροτών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε πως «τα προβλήματα του αύριο δεν λύνονται με μόνο με επιδοτήσεις και οικονομικά βοηθήματα αλλά με ένα νέο τρόπο σκέψης και πράξης».

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της ΚΑΠ με στόχο να καταστεί η πρωτογενής παραγωγή βιώσιμη, ανταγωνιστική και ανθεκτική, ενώ για όσους επιμένουν να μην εφαρμοστεί η ΚΑΠ τόνισε: «Θα στερήσει πάνω από 19,3 δισ. από τον πρωτογενή τομέα μέχρι το 2027. Και δε μιλάω μόνο για τις άμεσες ενισχύσεις,  αλλά και για χρήματα που θα διοχετευθούν σε δράσεις αγροτικής ανάπτυξης. Όπως καταλαβαίνετε, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει».

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης των αγροτών, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επιπλέον ρυθμίσεις:

 • Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια. Η πρωτοβουλία ουσίας και ευθύνης που εξασφαλίζει πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα  εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει την κιλοβατόρα στα 2 πρώτα χρόνια κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες  που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή είναι συνεπείς και κάτω από τα 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα και τα χρέη τους.  Για τα επόμενα 8 χρόνια  για το ⅓ της κατανάλωσης  η εκτιμώμενη τιμή θα είναι ενιαία στα 9 λεπτά, επιτρέποντας έτσι σε όλους τους αγρότες να κάνουν τον προγραμματισμό.
 • Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.  Η σχετική διάταξη κατατίθεται στη Βουλή άμεσα.  Η Κυβέρνησή μας είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο  για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ  από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πως κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν.

Σε εξέλιξη, εν τω μεταξύ, υπάρχουν επιπλέον μέτρα:

 1. Μέτρο 5.2 το οποίο προβλέπει 100% επιχορήγηση για την ανασύσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και την επισκευή σταβλικών εγκαταστάσεων και υποστηρικτικών υποδομών που έχουν υποστεί ζημιά.
 2. Μέτρο Απονιτροποίησης: 100 εκατομμύρια για νέα Πρόσκληση του Μέτρου και 50 εκατομμύρια για παράταση στους δικαιούχους της υφιστάμενης πρόσκλησης
 3. Μέτρο για Παρακάρλια: Για τις εκτάσεις που βρίσκονται κάτω από το νερό  και για 2 χρόνια, σχεδιάζεται Μέτρο που εντάσσεται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για την κάλυψη του απολεσθέντος εισοδήματος.
 4. Μόλις χθες, έγινε δεκτό το αίτημα των αγροτών  της περιοχής της Βόρειας Φθιώτιδας, που έχει πληγεί, να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες στα Σχέδια Βελτίωσης, όπως έγινε και στη Θεσσαλία, αφού και οι συγκεκριμένοι αγρότες επλήγησαν από τον Daniel.
 5. Θα ισχύσει και στην πληγείσα περιοχή του Δομοκού  η ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  για τα χρέη του ηλεκτρικού ρεύματος προς τον ΔΕΔΔΗΕ.        
 6. Θα λάβουν και οι μελισσοκόμοι της περιοχής την ανάλογη ενίσχυση που έλαβαν οι μελισσοκόμοι της Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του Γεωργικού Αποθεματικού.
 7. Οι καλλιέργειες σταφυλιού, ροδακίνου και ακτινιδίου  και όσοι δεν έχουν λάβει ακόμα προκαταβολή αποζημιώσεων – αφορά το 3% των πληγεισών περιοχών – θα πληρωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Αυγενάκης έκανε μνεία στα μέτρα που είχε ήδη ανακοινώσει ο πρωθυουργός πριν από 10 μέρες:

 • Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο

για 3η συνεχόμενη χρονιά.

 • Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ  των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ).
 • Μείωση της φορολογίας στους αγρότες, με δυνατότητα απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος  κατά 50% Θεσμοθέτηση νέας φορολογικής κλίμακας για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες,  με συντελεστές που ξεκινούν από το 9%, αντί για 22%.
 • Χορήγηση εφάπαξ ενίσχυσης με το 2% του τζίρου για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
 • Μείωση του ΦΠΑ και στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές από το 13% στο 6% και του ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ και στις αποζημιώσεις που έχει καταβάλει από τοπ 2019 μέχρι τον Φεβρουάριο 2024:

 1. Αποζημιώσεις για ζημιές απώλειας φυτικής παραγωγής και απώλειας ζωϊκού κεφαλαίου  Κατεβλήθησαν 1.142.025.489,44 € σε αποζημιώσεις. 
 2. Προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) - Προγράμματα Κρατικής Αρωγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ζημίες από Πυρκαγιές του έτους 2017 σε

 • Πληρωμές προκαταβολών για τις ζημιές από “Daniel” και “Elias”

Έχουν καταβληθεί προκαταβολές ύψους 150 εκ. €, εκ των οποίων 132.988.584 € για περίπου 30.000 δηλώσεις ζημίας απώλειας φυτικής παραγωγής και 16.528.449 € για περίπου 2.500 δηλώσεις απώλειας ζωικού κεφαλαίου.

Επίσης, σήμερα  14 Φεβρουαρίου 2024, ανακοίνωσε ότι καταβάλλονται επιπλέον 5,5 εκ. € σε παραγωγούς,  των οποίων οι καλλιέργειες δεν έλαβαν προκαταβολή και καλύπτουν 30.000 στρέμματα έναντι 1.133.000 στρεμμάτων, οι οποίοι ήδη έλαβαν προκαταβολή.

14 February 2024
Banner
Banner