Κ. Χατζηδάκης: Απόρριψη μείωσης του ΦΠΑ – Έκτακτες παρεμβάσεις στα περιθώρια κέρδους για περιορισμό της ακρίβειας

21 May 2024

Κ. Χατζηδάκης: Απόρριψη μείωσης του ΦΠΑ – Έκτακτες παρεμβάσεις στα περιθώρια κέρδους για περιορισμό της ακρίβειας

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας χθες στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων αναφέρθηκε στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας τα οποία είχαν λάβει και άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. και περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων. Τα έκτακτα αυτά μέτρα θα αρθούν όταν υπάρξει ομαλοποίηση της κατάστασης.

Ο κ. Χατζηδάκης επιχειρηματολόγησε για την απόρριψη του αιτήματος για μείωση του ΦΠΑ, λέγοντας: «Δεν θα βάλω την υπογραφή μου σε αποσταθεροποίηση του προϋπολογισμού. Προτιμώ να γίνω δυσάρεστος μαζί σας», εξηγώντας τις επιπτώσεις που θα είχε αυτό το μέτρο στο ισοζύγιο πληρωμών χωρίς να είναι βέβαιο ότι η μείωση της τιμής θα φτάσει στον καταναλωτή. Παρ' όλα αυτά ο υπουργός δεν απέκλεισε τη μείωση άλλων φόρων -πέραν αυτών που έχουν ήδη προγραμματιστεί όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το 2025 – επισημαίνοντας ότι οι παρεμβάσεις αυτές θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της μάχης κατά της φοροδιαφυγής.

«Είναι σε εξέλιξη η μάχη για την πάταξη την φοροδιαφυγής, με κόστος για την κυβέρνηση γιατί είναι αρκετοί εκείνοι που διαμαρτύρονται. Ωστόσο προχωρούμε σταθερά, ολοκληρώσαμε τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS και προχωρούμε με τα ERP. Αυτό φαίνεται ότι ήδη ξεκινά να αποδίδει, αλλά μην ξεχνάμε ότι φέτος έχουμε και αυξημένους δημοσιονομικούς στόχους. Θα κάνουμε “ταμείο” και θα δούμε τι περιθώρια υπάρχουν για αλλαγές στη φορολογική πολιτική. Πρέπει να έχουμε την πραγματική εικόνα, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με εικασίες. Στόχος μας είναι να μειώσουμε γενικά τους φόρους και να ενισχύσουμε την κοινωνική πολιτική αλλά πριν κάνουμε το όποιο βήμα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι το αντέχουμε», συνέχισε ο υπουργός.

Σχετικά με το ζήτημα των τιμών ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει μαγική γομολάστιχα σε καμία χώρα του κόσμου που να διαγράφει το φαινόμενο του πληθωρισμού. «Τα μέτρα που ελήφθησαν είναι  προσωρινά και θα αρθούν όταν έρθει η ώρα και υπάρξει ομαλοποίηση της κατάστασης. Αυτό δεν θα συμβεί αύριο το πρωί, πάμε σε ομαλοποίηση σταδιακά», είπε.
Ο υπουργός υπενθύμισε τις παρεμβάσεις που έχει ανακοινώσει και υλοποιεί η κυβέρνηση – πέρα από τις μειώσεις φόρων και εισφορών που έχουν ήδη εφαρμοστεί – που περιλαμβάνουν:
-περαιτέρω μείωση του μη-μισθολογικού κόστους από το 2025 κατά 0,5 μονάδες.
-επιτάχυνση του ψηφιακού εκσυγχρονισμού και της απονομής της δικαιοσύνης,
-εξυγίανση και ενίσχυση της ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος
-κίνητρα για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων
-φορολογικά και χρηματοδοτικά κίνητρα για την καινοτομία και τις συγχωνεύσεις.
-Ενισχύσεις και χαμηλότοκα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω προγραμμμάτων όπως «Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων», «Έξυπνη Μεταποίηση», τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας κ.ά.

Πηγή: ertnews.gr

21 May 2024
Banner