Κρέας με φυματίωση από τη Μεγάλη Βρετανία

22 July 2013

«28000 βοοειδή σφάγια, προέλευσης Μ. Βρετανίας και μολυσμένα με το μυκοβακτήριο της φυματίωσης, εξάγονται κάθε χρόνο προς τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ», τα οποία μάλιστα «καταλήγουν σε σχολικές καντίνες και νοσοκομεία ή υποβάλλονται σε επεξεργασία μετατροπής σε ζωοτροφές». Αυτά αναφέρουν δημοσιεύματα των εφημερίδων Sunday Times και Le Monde, τα οποία μνημονεύει ο Έλληνας ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής, σε επείγουσα ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο κ. Χουντής ρωτά την Κομισιόν για ποιους λόγους «επιτρέπει τις εξαγωγές/εισαγωγές βοδινού κρέατος μολυσμένου με το μυκοβακτήριο της φυματίωσης» και αν προτίθεται να «απαγορεύσει άμεσα τις εξαγωγές αυτών των κρεάτων που προορίζονται μάλιστα και σε σχολικές καντίνες και νοσοκομεία, και να λάβει μέτρα ώστε να αποφευχθεί η εισαγωγή μολυσμένων κρεάτων στις αλυσίδες παραγωγής τροφίμων και ζωοτροφών».
Στη συνέχεια της ερώτησής του ο έλληνας ευρωβουλευτής, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τον πληροφορήσει «με βάση τη διαδικασία της ιχνηλασιμότητας σε ποιες αγορές κρατών μελών έχουν καταλήξει τα κρέατα αυτά είτε ως σφάγια είτε ως επεξεργασμένα τρόφιμα ή ως ζωοτροφές», καθώς επίσης να δηλώσει εάν «θεωρεί ότι τέτοιου είδους πρακτικές ενισχύουν την ήδη κλονισμένη από πολλαπλά διατροφικά σκάνδαλα εμπιστοσύνη των καταναλωτών, και τί μέτρα θα λάβει για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών».

22 July 2013
Banner