Κατά προτεραιότητα η περισσυλογή νεκρών ζώων στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας

11 September 2023

Κατά προτεραιότητα η περισσυλογή νεκρών ζώων στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας

Οι κάτοικοι του Θεσσαλικού Κάμπου εκτός από τις τεράστιες καταστροφές και απώλειες που υπέστησαν από τις πλημμύρες της προηγούμενης εβδομάδας, έρχονται αυτή τη στιγμή αντιμέτωποι και με την απειλή της δημόσιας υγείας με την κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δίνουν επείγουσα προτεραιότητα στις πληγείσες περιοχές και στην αποφυγή εστιών μόλυνσης.

Από την πρώτη μέρα της θεομηνίας η Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου εξέδωσε  οδηγίες προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την περισυλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων, ενώ το Σάββατο, 9 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη από τον αρμόδιο υφυπουργό Σταύρο Κελέτση, με τη συμμετοχή της  υπουργού αναπληρωτή Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, του γ.γ. Γιώργου Στρατάκου, του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου, του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικών Θεμάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας  Απόστολου Μπίλλη, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπου της εταιρείας που έχει την ευθύνη της περισυλλογής των ζώων, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός και αποτελεσματική οργάνωση της σχετικής επιχείρησης.

Για λόγους επιτάχυνσης των διαδικασιών αποφασίστηκε να μη γίνει καταγραφή των νεκρών ζώων από τον ΕΛΓΑ με επιτόπιο έλεγχο, αλλά αυτή  να στηριχθεί στα επίσημα στοιχεία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, τα οποία θα διασταυρωθούν αργότερα με τα στοιχεία του  ΕΛΓΑ και τις δηλώσεις των  κτηνοτρόφων.

Η περισυλλογή των νεκρών ζώων, που ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, γίνεται από την  ανάδοχο εταιρεία που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο έργο, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος συλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων. Η συλλογή και η μεταφορά τους γίνεται με την εφαρμογή συγκεκριμένων υγειονομικών κανόνων, που εφαρμόζονται και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Tα νεκρά ζώα ήδη μεταφέρονται με ειδικά φορτηγά-ψυγεία σε πιστοποιημένους χώρους καύσης, που είναι κλίβανοι, αρχικά στις περιοχές της  Ημαθίας και Αρκαδίας, με προοπτική να χρησιμοποιηθούν και άλλοι χώροι στην υπόλοιπη Ελλάδα μόλις οι συνθήκες προσβασιμότητας το επιτρέψουν. Κατόπιν υπόδειξης των κτηνιατρικών υπηρεσιών, στις  περιπτώσεις που πληρούνται  οι όροι και οι προϋποθέσεις, θα χρησιμοποιηθεί και η μέθοδος της υγειονομικής ταφής.

11 September 2023
Banner