Καθησυχαστικός ο Κουκουλόπουλος για τον καταρροϊκό πυρετό

29 September 2014

Καθησυχαστικός ο Κουκουλόπουλος για τον καταρροϊκό πυρετό

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους κτηνοτρόφους. Η αποζημίωση για τη χρήση εντομοαπωθητικών και η αποζημίωση αφ’ ενός μεν θανόντων ζώων - στο πλαίσιο του προγράμματος μεταδοτικής σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας - καθώς επίσης και η αποζημίωση εκεί που με ευθύνη της κτηνιατρικής υπηρεσίας έχουμε θανάτωση ζώου, θα προχωρήσει κανονικά, όπως προβλέπει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Όλα θα «τρέξουν» κανονικά και θα σταθούμε δίπλα στον κτηνοτρόφο, όπως επιβάλλει το εθνικό συμφέρον».
Τα παραπάνω τόνισε, στη Βουλή για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων από την εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας Αθανασίου Δαβάκη.
Ο αναπληρωτής υπουργός παρουσίασε, επίσης, 10 θεσμικά, διαρθρωτικά, οικονομικά και διοικητικά μέτρα για τη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας και των Ελλήνων κτηνοτρόφων, τονίζοντας ότι «τα μέτρα αυτά δείχνουν έμπρακτο και συγκεκριμένο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και του ΥπΑΑΤ, σε αντίθεση με την αδιαφορία που ορισμένοι επικαλούνται».
Στο μεταξύ συνεχίζεται η εξάπλωση της νόσου καλύπτοντας και περιοχές που μέχρι τώρα δεν είχαν παρουσιασθεί κρούσματα, όπως η Κρήτη. Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων ζητούν να γίνουν εμβολιασμοί, κάτι το οποίο δείχνει να συζητά πλέον το Υπουργείο.
Από τη μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης η βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσα Αμμανατίδου, μιλά για σοβαρό ποσοστό θνησιμότητας των ζώων που προσβάλλονται από τη νόσο, το οποίο αγγίζει το 25-30%. Μάλιστα αναφέρει ότι ενώ η εμπειρία των υπηρεσιών και των κτηνοτρόφων είναι μεγάλη "για άλλη μια φορά δεν καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα εγκαίρως και επαρκώς". Και κάλεσε την κυβέρνηση "να προγραμματίσει την απόδοση αποζημιώσεων προς τους κτηνοτρόφους, ώστε να είναι δυνατή η αντικατάσταση του χαμένου ζωικού κεφαλαίου, ενώ θα έπρεπε επίσης να έχει μεριμνήσει για τη στελέχωση των αρμόδιων κτηνιατρικών και όχι μόνο υπηρεσιών, ώστε να είναι δυνατή η προστασία του ζωικού κεφαλαίου μέσω επαρκών εμβολιασμών και ελέγχων, αλλά κυρίως μέσω έγκαιρων ψεκασμών στα λιμνάζοντα νερά".

29 September 2014
Banner
Banner