Ιπποκράτης Πεπονάς: Δεν υπάρχει ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία

28 December 2022

Ιπποκράτης Πεπονάς: Δεν υπάρχει ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία

Related Articles

Η ενεργειακή κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που προσπαθούν να επιβιώσουν με κάθε τρόπο, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στην πρωτογενή παραγωγή αλλά και σε όλους τους τομείς που συνδέονται και εξαρτώνται απ’ αυτήν. Ο Ιπποκράτης Πεπονάς, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Παραδοσιακών Κρεοπωλών Πειραιά και Νήσων «ο Αγ. Γεώργιος» και μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΚΚ, μας μιλά για τις σημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος των κρεοπωλών.

Συνέντευξη στην Λόλα Σκαλτσά. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Meat News, Νο 110 (Δεκέμβριος 2022)

Μeat News: Ποια είναι η κατάσταση του κλάδου σας αυτή τη στιγμή, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση και τις επιδράσεις της;

Ιπποκράτης Πεπονάς: Η αύξηση του κόστους ενέργειας τους τελευταίους μήνες δεν έχει αφήσει κανέναν ανεπηρέαστο. Για τους παραδοσιακούς κρεοπώλες η κατανάλωση ενέργειας επιβάλλεται καθ' όλο το εικοσιτετράωρο, άρα τα έξοδα έχουν πολλαπλασιαστεί. Επίσης, η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών επηρεάζει άμεσα τον κλάδο μας και μαζί με τις αυξήσεις στα εμπορεύματα η επιβίωσή μας έχει γίνει πολύ δύσκολη. Η κατάσταση είναι πλέον ρευστή.

Μeat News: Υπάρχουν κρεοπωλεία που κλείνουν μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στα έξοδα;

Ιπποκράτης Πεπονάς: Είναι πασιφανές ότι κλείνουν πολλά μαγαζιά και όπως συμβαίνει σε όλους τους κλάδους έτσι και στον δικό μας υπάρχουν κάποια καταστήματα που κλείνουν, για διάφορους λόγους.

Μeat News: Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σας τον τελευταίο χρόνο;

Ιπποκράτης Πεπονάς: Δυστυχώς δεν είναι μόνο ένα το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Πρώτα απ' όλα η υπερβολική αύξηση της ενέργειας, ο τριπλασιασμός και κάποιες φορές ο πενταπλασιασμός του κόστους της, είναι δυσβάσταχτη. Πολύ σοβαρό πρόβλημα, επίσης, δημιουργεί η έλλειψη ρευστότητας στην πλειοψηφία των καταναλωτών, διότι έχουν μειώσει κατά πολύ τις ποσότητες που συνήθιζαν να αγοράζουν. Τέλος, η αύξηση των τιμών του κρέατος παγκοσμίως αλλά και ο ανταγωνισμός δυσκολεύουν ακόμα πιο πολύ τα πράγματα. Όλα αυτά μαζί δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα και κάνουν τα παραδοσιακά κρεοπωλεία να επιβιώνουν πολύ δύσκολα.

Μeat News: Ποια είναι η γνώμη σας για το Καλάθι του Νοικοκυριού και πώς κρίνετε το γεγονός πως δεν συμπεριλαμβάνεστε στο μέτρο;

Ιπποκράτης Πεπονάς: Στις αρχές του Νοέμβρη συζητήθηκε το θέμα για την ένταξη του κρέατος στο «καλάθι του νοικοκυριού» με εκπροσώπους του υπουργείου Ανάπτυξης, χωρίς όμως να επιτευχθεί κάποια λύση, διότι διαπιστώθηκε πως δεν είναι εφικτή η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου στα παραδοσιακά κρεοπωλεία, οπότε αποφασίσαμε από κοινού να μη συμμετέχουμε. Οι καταστηματάρχες των παραδοσιακών κρεοπωλείων θα συνεχίσουν να προσφέρουν άριστη και εκλεκτή ποιότητα με γνώμονα το συμφέρον του φίλου-καταναλωτή.  

Μeat News: Είναι ικανοποιητική η συμμετοχή των κρεοπωλών στο συνδικαλιστικό σας φορέα;

Ιπποκράτης Πεπονάς: Οι καταστηματάρχες των παραδοσιακών κρεοπωλείων δουλεύουν οι ίδιοι τα μαγαζιά τους, από πολύ νωρίς το πρωί που πηγαίνουν στην αγορά, μέχρι αργά το βράδυ, με επιπλέον ώρες προσωπικής τους εργασίας πέραν του ωραρίου λειτουργίας, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των καταστημάτων τους. Αυτό το καθημερινό εξαντλητικό ωράριο δεν επιτρέπει στα μέλη μας να έχουν τη συμμετοχή που χρειάζεται για να καλύψει τις προσδοκίες, σε οποιοδήποτε πλάνο του σωματείου. Παρ’ όλα αυτά ζητάμε την υποστήριξη των συναδέλφων στις δραστηριότητες του Συνδέσμου και προσπαθούμε να βρούμε εφικτή λύση επ' αυτού.

Μeat News: Έχετε εικόνα πόσο έχει αυξηθεί η τιμή του κρέατος τους τελευταίους μήνες;

Ιπποκράτης Πεπονάς: Η τιμή του κρέατος είναι πάντα ανάλογη της ποιότητας. Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε το ποσοστό της αύξησης με ακρίβεια, αλλά ένας μέσος όρος γενικά, σε όλα μας τα είδη, είναι περίπου +25%. Να μην ξεχνάμε πως οι πολυεθνικές έχουν τρόπο να ελίσσονται και να μειώνουν τα έξοδα τους, ενώ στις ατομικές επιχειρήσεις, όπως είναι τα παραδοσιακά κρεοπωλεία, τα έξοδα αυξάνονται ραγδαία χωρίς να υπάρχει δυνατότητα από μας να βοηθήσουμε την κατάσταση.

Μeat News: Έχετε αντιληφθεί εάν οι καταναλωτές, τον τελευταίο καιρό της κρίσης, έχουν μειώσει τις αγορές τους ή έχουν στραφεί σε πιο οικονομικά είδη και ποια είναι αυτά;

Ιπποκράτης Πεπονάς: Σίγουρα έχουν μειωθεί αρκετά οι ποσότητες που αγόραζαν πιο παλιά οι καταναλωτές, ωστόσο έχουν έρθει και νέοι πελάτες στα καταστήματά μας με τους οποίους έχουμε αναπτύξει σχέση εμπιστοσύνης. Οι καταναλωτές προτιμούν την οικειότητα που νιώθουν στα μαγαζιά μας και εμείς είμαστε ειλικρινείς σε αυτό που πραγματευόμαστε, δηλαδή το κρέας. Πάντα τους ενημερώνουμε για την ποιότητα και τη χώρα προέλευσης του προϊόντος που αγοράζουν, ανάλογα βεβαίως με την οικονομική τους δυνατότητα.

Μeat News: Είστε ικανοποιημένοι από τη στήριξη της πολιτείας και ποιους τρόπους συντελείται η ενδεχόμενη στήριξη;

Ιπποκράτης Πεπονάς: Αν κρίνω από το πόσο έχουν αυξηθεί τα έξοδα των μικρών μας επιχειρήσεων και ταυτόχρονα πόσο έχουν περιοριστεί τα έσοδά μας λόγω μείωσης της κατανάλωσης, δεν μπορώ να πω ότι βλέπω ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία.

Ιπποκράτης Πεπονάς: Η αύξηση του κόστους ενέργειας τους τελευταίους μήνες δεν έχει αφήσει κανέναν ανεπηρέαστο. Για τους παραδοσιακούς κρεοπώλες η κατανάλωση ενέργειας επιβάλλεται καθ' όλο το εικοσιτετράωρο, άρα τα έξοδα έχουν πολλαπλασιαστεί. Επίσης, η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών επηρεάζει άμεσα τον κλάδο μας και μαζί με τις αυξήσεις στα εμπορεύματα η επιβίωσή μας έχει γίνει πολύ δύσκολη. Η κατάσταση είναι πλέον ρευστή.

Μeat News: Υπάρχουν κρεοπωλεία που κλείνουν μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στα έξοδα;

Ιπποκράτης Πεπονάς: Είναι πασιφανές ότι κλείνουν πολλά μαγαζιά και όπως συμβαίνει σε όλους τους κλάδους έτσι και στον δικό μας υπάρχουν κάποια καταστήματα που κλείνουν, για διάφορους λόγους.

Μeat News: Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σας τον τελευταίο χρόνο;

Ιπποκράτης Πεπονάς: Δυστυχώς δεν είναι μόνο ένα το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Πρώτα απ' όλα η υπερβολική αύξηση της ενέργειας, ο τριπλασιασμός και κάποιες φορές ο πενταπλασιασμός του κόστους της, είναι δυσβάσταχτη. Πολύ σοβαρό πρόβλημα, επίσης, δημιουργεί η έλλειψη ρευστότητας στην πλειοψηφία των καταναλωτών, διότι έχουν μειώσει κατά πολύ τις ποσότητες που συνήθιζαν να αγοράζουν. Τέλος, η αύξηση των τιμών του κρέατος παγκοσμίως αλλά και ο ανταγωνισμός δυσκολεύουν ακόμα πιο πολύ τα πράγματα. Όλα αυτά μαζί δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα και κάνουν τα παραδοσιακά κρεοπωλεία να επιβιώνουν πολύ δύσκολα.

Μeat News: Ποια είναι η γνώμη σας για το Καλάθι του Νοικοκυριού και πώς κρίνετε το γεγονός πως δεν συμπεριλαμβάνεστε στο μέτρο;

Ιπποκράτης Πεπονάς: Στις αρχές του Νοέμβρη συζητήθηκε το θέμα για την ένταξη του κρέατος στο «καλάθι του νοικοκυριού» με εκπροσώπους του υπουργείου Ανάπτυξης, χωρίς όμως να επιτευχθεί κάποια λύση, διότι διαπιστώθηκε πως δεν είναι εφικτή η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου στα παραδοσιακά κρεοπωλεία, οπότε αποφασίσαμε από κοινού να μη συμμετέχουμε. Οι καταστηματάρχες των παραδοσιακών κρεοπωλείων θα συνεχίσουν να προσφέρουν άριστη και εκλεκτή ποιότητα με γνώμονα το συμφέρον του φίλου-καταναλωτή.  

Μeat News: Είναι ικανοποιητική η συμμετοχή των κρεοπωλών στο συνδικαλιστικό σας φορέα;

Ιπποκράτης Πεπονάς: Οι καταστηματάρχες των παραδοσιακών κρεοπωλείων δουλεύουν οι ίδιοι τα μαγαζιά τους, από πολύ νωρίς το πρωί που πηγαίνουν στην αγορά, μέχρι αργά το βράδυ, με επιπλέον ώρες προσωπικής τους εργασίας πέραν του ωραρίου λειτουργίας, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των καταστημάτων τους. Αυτό το καθημερινό εξαντλητικό ωράριο δεν επιτρέπει στα μέλη μας να έχουν τη συμμετοχή που χρειάζεται για να καλύψει τις προσδοκίες, σε οποιοδήποτε πλάνο του σωματείου. Παρ’ όλα αυτά ζητάμε την υποστήριξη των συναδέλφων στις δραστηριότητες του Συνδέσμου και προσπαθούμε να βρούμε εφικτή λύση επ' αυτού.

Μeat News: Έχετε εικόνα πόσο έχει αυξηθεί η τιμή του κρέατος τους τελευταίους μήνες;

Ιπποκράτης Πεπονάς: Η τιμή του κρέατος είναι πάντα ανάλογη της ποιότητας. Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε το ποσοστό της αύξησης με ακρίβεια, αλλά ένας μέσος όρος γενικά, σε όλα μας τα είδη, είναι περίπου +25%. Να μην ξεχνάμε πως οι πολυεθνικές έχουν τρόπο να ελίσσονται και να μειώνουν τα έξοδα τους, ενώ στις ατομικές επιχειρήσεις, όπως είναι τα παραδοσιακά κρεοπωλεία, τα έξοδα αυξάνονται ραγδαία χωρίς να υπάρχει δυνατότητα από μας να βοηθήσουμε την κατάσταση.

Μeat News: Έχετε αντιληφθεί εάν οι καταναλωτές, τον τελευταίο καιρό της κρίσης, έχουν μειώσει τις αγορές τους ή έχουν στραφεί σε πιο οικονομικά είδη και ποια είναι αυτά;

Ιπποκράτης Πεπονάς: Σίγουρα έχουν μειωθεί αρκετά οι ποσότητες που αγόραζαν πιο παλιά οι καταναλωτές, ωστόσο έχουν έρθει και νέοι πελάτες στα καταστήματά μας με τους οποίους έχουμε αναπτύξει σχέση εμπιστοσύνης. Οι καταναλωτές προτιμούν την οικειότητα που νιώθουν στα μαγαζιά μας και εμείς είμαστε ειλικρινείς σε αυτό που πραγματευόμαστε, δηλαδή το κρέας. Πάντα τους ενημερώνουμε για την ποιότητα και τη χώρα προέλευσης του προϊόντος που αγοράζουν, ανάλογα βεβαίως με την οικονομική τους δυνατότητα.

Μeat News: Είστε ικανοποιημένοι από τη στήριξη της πολιτείας και ποιους τρόπους συντελείται η ενδεχόμενη στήριξη;

Ιπποκράτης Πεπονάς: Αν κρίνω από το πόσο έχουν αυξηθεί τα έξοδα των μικρών μας επιχειρήσεων και ταυτόχρονα πόσο έχουν περιοριστεί τα έσοδά μας λόγω μείωσης της κατανάλωσης, δεν μπορώ να πω ότι βλέπω ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία.

28 December 2022
Banner
Banner