Η μείωση του ζωικού κεφαλαίου δείχνει ελλείψεις σε βασικά προϊόντα

14 February 2023

Η μείωση του ζωικού κεφαλαίου δείχνει ελλείψεις σε βασικά προϊόντα

Το ζωικό κεφάλαιο της χώρας μειώνεται καθημερινά τον τελευταίο χρόνο, με αφορμή φυσικά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει. Ο αφανισμός της κτηνοτροφίας είναι πλέον εμφανής, με ό,τι αυτό επισείει στην καθημερινή ζωή τόσων των επαγγελματιών όσο και των καταναλωτών, αφού οι ελλείψεις σε προϊόντα και υποπροϊόντα και παράγωγα θα γίνουν αντιληπτά σε λίγο καιρό, όπως μας διαβεβαιώνουν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι.

Η ενίσχυση της κτηνοτροφίας είναι πλέον ζητούμενο, καθώς αφενός πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν μείνει εκτός του προγράμματος επιδότησης ζωοτροφών και λιπασμάτων, αλλά και οι εισαγωγές κρέατος είναι ένα μεγάλο θέμα, επίσης.

Το μποϊκοτάζ που «τρέχει» αυτές τις μέρες στα γαλακτοκομικά προϊόντα, με πρωτοβουλία το ΙΝΚΑ έχει επιπτώσεις κυρίως στους κτηνοτρόφους, όπου οι τιμές που δίνουν το γάλα είναι ήδη μειωμένες. Οι τιμές στο αγελαδινό γάλα έχουν πέσει από 1 έως 4 λεπτά το κιλό, όμως στο πρόβειο γάλα και ειδικά στις πιο βόρειες περιοχές της Ελλάδας, οι τιμές που ακούγονται είναι μεταξύ 1,50 και 1,60 ευρώ το κιλό και στο γίδινο μεταξύ 95 λεπτών και 1 ευρώ ανά κιλό.

Σε δηλώσεις του, σε τοπικό Μέσο του νομού Ηλείας, ο ιδιοκτήτης-διευθυντής της εταιρείας «ΟΛΥΜΠΙΑ Φέτα» Γιάννης Λιανάκης αναφερόμενος στην κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, τονίζει ότι δεν φαίνεται να υπάρχει σοβαρή πολιτική βούληση για στήριξη του κλάδου, μέσω της πάταξης φαινομένων νοθείας. «Πρέπει να γίνουν σοβαροί έλεγχοι και όσοι παραπλανούν το κοινό πουλώντας λευκό τυρί για Φέτα να κλείσουν. Σήμερα αναγκαζόμαστε να πουλάμε Φέτα με 7 και 7,45 ευρώ το κιλό και τα νούμερα δεν βγαίνουν με την τιμή στο πρόβειο γάλα 1,5 ευρώ το κιλό. Και οι κτηνοτρόφοι από την άλλη όμως, έχουν κάθε δίκιο να φωνάζουν, αφού δεν είναι σε θέση, ούτε να δίνουν τροφές στα ζώα τους, όπως θα έπρεπε. Πολλοί δε, αναγκάζονται να σφάζουν τα κοπάδια τους, γιατί δε μπορούν να αντεπεξέλθουν. Είχαμε την κρίση το 2018 με το πρόβλημα διάθεσης και τις πολύ χαμηλές τιμές και τώρα η κατάσταση αυτή έρχεται να ξεκαθαρίσει αρκετά πράγματα. Πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες από την πολιτεία, για να συνεχίσουμε να λειτουργούμε».

Η εταιρεία του κ. Λιανάκη συνεργάζεται με 487 κτηνοτρόφους, ενώ όπως λέει ο ίδιος «είναι μαθηματικά βέβαιο πως η παραγωγή, όσο περνά ο καιρός, θα φθίνει. Το υψηλό κόστος των ζωοτρόφων οδηγεί αναπόφευκτα στη μείωση του ζωικού κεφαλαίου αλλά και στη σημαντική μείωση των ποσοτήτων γάλακτος, η οποία όπως εκτιμάται θα ξεπεράσει το 50%. Μάλιστα εδώ και αρκετό διάστημα πολλά κοπάδια οδηγούνται στα σφαγεία, καθώς, όπως είχε αποκαλύψει σε ρεπορτάζ της η εφ. Πατρίς, οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν την δυνατότητα να ταΐσουν τα ζωντανά τους με αποτέλεσμα ολόκληρα κοπάδια να χάνονται στον “βωμό” της ακρίβειας».

Παρ’ όλα αυτά, οι κτηνοτρόφοι να βλέπουν χρήματα στους λογαριασμούς τους ως επιδότηση για τις ζωοτροφές που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση. 66.000 περίπου δικαιούχοι κτηνοτρόφων από όλους τους κλάδους άρχισαν να πιστώνονται, σταδιακά, τα χρήματα που αντιστοιχούν στην ενίσχυση των 85,9 εκατ. ευρώ για προμήθεια ζωοτροφών.

Μιλώντας στο patrisnews, o Δημήτρης Χρέπας, κτηνοτρόφος και μέλος ΟΑΣΗ λέει: «Δεν έχουμε να περιμένουμε κάτι. Το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό όπου μαζί με την ακρίβεια σε ρεύμα και καύσιμα μας οδηγεί στην εξαθλίωση. Δεν βλέπω να υπάρχει αποκλιμάκωση της κατάστασης. Αυτή τη στιγμή ένα σακί λίπασμα από 40 ευρώ που είχε φτάσει μειώθηκε η τιμή του στα 38 ευρώ. Αυτή η διαφορά είναι αμελητέα όταν το σακί λίπασμα πριν λίγο διάστημα το αγοράζαμε 16 ευρώ. Είμαι είκοσι χρόνια κτηνοτρόφος και δεν έχουν υπάρξει ακριβότερες τιμές και πράγματι μέχρι τώρα κοπάδια στέλνονται προς πώληση ή στο σφαγείο. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να συντονιζόμαστε με την Ομοσπονδία μας και την Πανελλήνια Επιτροπή των Μπλόκων όπου την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε κινητοποίηση και στον Πύργο. Οι αγώνες θα συνεχιστούν γιατί ζητάμε το δίκιο μας».

Ο Νίκος Αγάλος, κτηνοτρόφος και οργανωτικός γραμματέας ΟΑΣΗ δηλώνει σχετικά με την κατάσταση: «Αυτό γινόταν εδώ και χρόνια και συνεχίζεται και γίνεται. Δεν έχει σταματήσει. Το είδαμε και τα προηγούμενα χρόνια που το γάλα έφτασε χαμηλά η τιμή και συνεχίζεται ακόμα και τώρα. Το γάλα παρ' όλο που έχει πάρει μια άνοδο μας λένε συνάδελφοι πως περνούν νταλίκες νόμιμα με αγελαδινό συμπυκνωμένο γάλα και δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί. Αυτό γίνεται και με το κρέας. Το είδαμε και πέρυσι το Πάσχα και όσο πήγαινε πιο κοντά στην περίοδο και τις τελευταίες μέρες έκαναν εισαγωγή από άλλες χώρες και έμειναν στα μαντριά. Για την κατάσταση αυτή ακούγονται ψίθυροι ότι θα υπάρχει πρόβλημα το επόμενο διάστημα. Θα ρίξουν το γάλα και εμείς θα το αντιπαλέψουμε με κινητοποιήσεις. Παρακολουθούμε στενά το θέμα», ενώ ο Παναγιώτης Αναστόπουλος, κτηνοτρόφος από το Λάλα λέει: «Το βασικό θέμα για εμένα είναι ότι σαν κλάδος η τιμή των προϊόντων που πουλάμε και παράγουμε καθορίζονται από τον πελάτη μας. Εμείς κάνουμε κάποια έξοδα που ο έμπορος δεν τα γνωρίζει. Αν πάτε σήμερα να πάρετε καφέ θα τον πάρετε π.χ. 1,50 ευρώ όπως το πουλάει ο μαγαζάτορας, δεν ξέρετε ούτε πόσο αγόρασε τον καφέ ο μαγαζάτορας ούτε την τιμή που έφυγε από τον παραγωγό αλλά και τι πλήρωσε ο παραγωγός για να τον παράξει. Τα έξοδα είναι σταθερά σε εμάς. Και μην ξεχνάμε ότι ασχολούμαστε με ζωντανούς οργανισμούς που έχουν καθημερινές συγκεκριμένες ανάγκες ανεξάρτητα με το τι παράγουν. Η λύση θα ήταν να καθορίζουμε εμείς τις τιμές των προϊόντων μας και το ποσοστό κέρδους να είναι μεγάλο ώστε να μας δημιουργεί και εμάς μια ασφάλεια».

Πηγή: patrisnews.com

14 February 2023
Banner
Banner