Η κοινή συνέντευξη τύπου κρεοπωλών – κτηνοτρόφων – καταναλωτών στο ΕΕΘ

26 April 2024

Η κοινή συνέντευξη τύπου κρεοπωλών – κτηνοτρόφων – καταναλωτών στο ΕΕΘ

Κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν οι κρεοπώλες και οι κτηνοτρόφοι, με κύριο θέμα την αγορά αμνοεριφίων ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα. Ήταν μια κίνηση επιβεβαίωσης του πολύ καλού κλίματος των δύο κλάδων η οποία έγινε  παρουσία και εκπροσώπου καταναλωτών, η οποία διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου

Την έντονη δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν τόσο οι κρεοπώλες όσο και κτηνοτρόφοι για τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα ο οποίος έθεσε ως πλαφόν υψηλότερης τιμής πώλησης του αρνιού τα 10 ευρώ ανά κιλό.

Από κοινού κάλεσαν την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να μην θέτει άτυπα πλαφόν.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) κ. Σάββας Κεσίδης δήλωσε σχετικά «ο υπουργός Ανάπτυξης βγήκε και έθεσε ταβάνι στην τιμή των αμνοεριφίων. Δεν ξέρουμε ούτε ποιότητα, ούτε προέλευση».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Δημήτρης Μόσχος, πραγματοποιώντας ανάλυση του κόστους παραγωγής, υπογράμμισε πως η τιμή που έθεσε το Υπουργείο προϋποθέτει ζημιά τουλάχιστον 2 ευρώ ανά κιλό για τους κτηνοτρόφους.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Ζορπίδης σε κοινή γραμμή πλεύσης τόνισε «οι τιμές πρέπει να κανονίζονται από κτηνοτρόφους και εμπόρους». Παράλληλα καυτηρίασε το γεγονός πως ενώ τα επιμελητήρια αποτελούν επίσημους συμβούλους του κράτους, «από το ΕΕΘ, δεν ζητήθηκε η συμβουλή του».

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις τους για το κόστος πώλησης των αμνοεριφίων ποιότητας Α’ που πωλούνται στα τοπικά κρεοπωλεία ο κ. Κεσίδης επισήμανε «οι κρεοπώλες θα συμπιέσουμε το κέρδος μας και θα βάλουμε πλάτη η τιμή να κρατηθεί στα 15 ευρώ και χαμηλότερα από αυτό το ψυχολογικό για τον καταναλωτή όριο».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας κ. Απόστολος Ραυτόπουλος δήλωσε «φέτος θα είναι το πιο ακριβό Πάσχα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Οι τιμές των τροφίμων είναι αυξημένες κατά 6%», για να προσθέσει «το 14% των εργαζομένων αδυνατεί να αγοράσει κάθε μήνα τα καθημερινά του τρόφιμα. Πέρσι δόθηκε η επιταγή ακρίβειας (επίδομα Πάσχα) και το market pass. Φέτος δεν δίνονται».

Ο κ. Κεσίδης αναφέρθηκε και στις παράνομες ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων, γνωστοποιώντας πως υπήρξε επικοινωνία με τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς για την πάταξη του φαινομένου των παράνομων ελληνοποιήσεων. Ωστόσο, εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για την ολιγωρία που παρατηρείτε.

Τέλος, ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαος Μπαλαμπανίδης, εξήγησε πως υπάρχουν κατηγορίες στην ποιότητα των αμνοεριφίων και πως τα συνοικιακά κρεοπωλεία επιλέγουν τα Α΄ διαλογής ενώ αυτά που είναι Β΄ και Γ΄ κατευθύνονται σε άλλα σημεία πώλησης.

26 April 2024
Banner