Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την κτηνοτροφία

24 May 2023

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την κτηνοτροφία

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν πολλαπλές απευθύνσεις. Ειδικότερα, όμως, οι συχνές βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τις άστατες καιρικές συνθήκες προκαλούν μια γενικότερη αστάθεια στην κτηνοτροφία, καθώς οι σπορά του καλαμποκιού αναβάλλεται.

Η συγκομιδή των κτηνοτροφικών ψυχανθών, επίσης, δεν μπορεί να γίνει με συνέπεια και επομένως υπάρχει έλλειμμα στις ζωοτροφές

Οι απότομες εναλλαγές του καιρού και οι συχνές βροχοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η δική μας, πάνε πίσω τις σπορές καλαμποκιού, τουλάχιστον, κατά ένα μήνα αλλά και τη συγκομιδή κτηνοτροφικών και σανοδοτικών ψυχανθών, όπως αναφέρουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι οι οποίοι αναγκάζονται να αγοράσουν ζωοτροφές σε υψηλές τιμές.

Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης, Δημήτριος Ψεμματάς λέει χαρακτηριστικά: «Οι ανωμαλίες του καιρού επηρεάζουν αρνητικά και δημιουργούν στρες στα ζωντανά, κυρίως στα αιγοπρόβατα. Λόγω αυτής της κατάστασης, έχουμε μείωση της παραγωγής γάλακτος, η οποία δεν επανέρχεται», ενώ ο ΣΕΚ για το ίδιο θέμα αναφέρει: «Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το στρες που δημιουργείται στα ζώα λόγω μεγάλων εναλλαγών θερμοκρασιών οδηγεί σε μείωση παραγωγής η οποία δεν επανέρχεται ποτέ στα αρχικά στάδια με αποτέλεσμα η παραγωγή γάλακτος αυτήν την στιγμή να έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα. Λόγω των βροχοπτώσεων η καλλιέργεια αραβόσιτου έχει αργήσει ήδη έναν μήνα με αποτέλεσμα να αργήσει επιπλέον και η συγκομιδή του κάτι το οποίο δημιουργεί πολλά και σύνθετα προβλήματα στους κτηνοτρόφους για τις ανάγκες των εκτροφών τους. Επίσης είναι αδύνατη εδώ και έναν μήνα η συγκομιδή παραγωγής σανοδοτικών ψυχανθών για τις ανάγκες των κτηνοτροφικών μονάδων όπως επίσης και η βόσκηση, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να αναγκάζονται να αγοράσουν επιπλέον ζωοτροφές σε υψηλές τιμές αυξάνοντας έτσι το κόστος παραγωγής ενώ την ίδια στιγμή οι γαλακτοβιομηχανίες ανακοινώνουν μειώσεις στην τιμή γάλακτος αλλά και κρέατος στα σφαγεία.

Για τον λόγο αυτόν ο ΣΕΚ αιτείται από το ΥπΑΑΤ την άμεση καταγραφή των ζημιών και την άμεση αποζημίωση όλων των παραγωγών μέσω de minimis ή άλλων εργαλείων των προαναφερόμενων αλλά και άλλων περιοχών όπου έχουν πληγεί από παρατεταμένες βροχοπτώσεις».

Πηγή: www.fonitisxanthis.gr

24 May 2023
Banner
Banner