Μείωση στον πληθωρισμό τροφίμων τον Μάιο δίνει η Eurostat

03 June 2024

Μείωση στον πληθωρισμό τροφίμων τον Μάιο δίνει η Eurostat

Επιβεβαιώνει η Eurostat, μέσα από πρόσφατη ανακοίνωσή της σχετικά με τον πληθωρισμό Μαΐου 2024, την ανάσχεση του πληθωρισμού στη χώρα μας. Η μείωση του πληθωρισμού οφείλεται στα μέτρα που εφάρμοσε η ελληνική κυβέρνηση τα οποία ήδη έχουν αρχίσει να αποδίδουν σταδιακά, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Υπουργείο Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Αναπτυξης, Κώστα Σκρέκας, δήλωσε: «Θωρακίζουμε τα ελληνικά νοικοκυριά με την αύξηση των εισοδημάτων, τη συνέχιση των ελέγχων στην αγορά και τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων που διορθώνουν χρόνιες δομικές παθογένειες. Δεν εφησυχάζουμε, συνεχίζουμε αταλάντευτα μέχρι οι τιμές στο ράφι να σταθεροποιηθούν και να αποκλιμακωθουν».

Επιμέρους στοιχεία της Eurostat

Eπίσης, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός στη χώρα μας κατέγραψε μια ιδιαιτέρως αξιοσημείωτη πτώση από το 3,2% του Απριλίου, στο 2,3% του Μαΐου. Η Ελλάδα έχει τον 6ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, στην οποία ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αντίθετα με την Ελλάδα αυξήθηκε από 2,4% τον Απρίλιο στο 2,6% τον Μάιο.

Όμως, πτώση καταγράφει και ο πληθωρισμός τροφίμων ο οποίος αφορά άμεσα τα νοικοκυριά. Όπως εκτιμά η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, στην Ελλάδα μειώνεται από το 4,8% στο 2,4%, στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας, από τον Ιούλιο του 2021, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση.

Η μείωση του πληθωρισμού, όπως λέει, η Eurostat είναι αποτέλεσμα των παρεμβάσεων που έκανε η ελληνική κυβέρνηση, απόδειξη της αποτελεσματικότητάς τους, όπως σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου, συμπληρώνοντας ότι με μια σειρά μέτρων διαρθρωτικού και ελεγκτικού χαρακτήρα -που δεν έχει λάβει καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη- περιορίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, τις συνέπειες της ακρίβειας. Ενός προβλήματος που δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά έχει ευρωπαϊκές διαστάσεις.

Πηγή: ot.gr

03 June 2024
Banner