Επτά βήματα του ΥΠΑΑΤ για στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων

11 October 2023

Επτά βήματα του ΥΠΑΑΤ για στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων

Στους πληγέντες κτηνοτρόφους μίλησε ο ΥΠΑΑΤ χθες, στη σύσκεψη με κτηνοτροφικούς συλλόγους της περιφέρειας, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλία, με αντικείμενο τον τρόπο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για την αποζημίωση των παραγωγών που υπέστησαν ζημιές.

Οι δηλώσεις ζημίας που υπεβλήθησαν από τους κτηνοτρόφους ανήλθαν τις 2.201, ενώ οι δηλώσεις αφορούν σε απώλειες αιγοπροβάτων, βοειδών, χοιρινών πτηνών και φυσικά κυψελών και μελισσοσμηνών. Οι κτηνοτρόφοι στις δηλώσεις τους αναφέρουν και ζημίες στις εγκαταστάσεις τους και στον εξοπλισμό τους.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου – και σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ–  θα καταβληθούν αποζημιώσεις το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου για τα ζώα που είχαν ασφαλιστεί στον Οργανισμό.

Το ΥΠΑΑΤ γνωρίζοντας ότι η τιμή αποζημίωσης δεν επαρκεί τόσο για την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος όσο και για την αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου, θα αξιοποιήσει τις προσφερόμενες δυνατότητες από δύο χρηματοδοτικά εργαλεία:

  1. Σε εφαρμογή των διατάξεων των προνοιών του μέτρου 5.2 του ΠΑΑ 2014-2022, θα χρηματοδοτηθούν όσοι κτηνοτρόφοι υποβάλουν αίτηση για την αγορά ζωικού κεφαλαίου με στόχο να ξεκινήσουν γρήγορα τη δραστηριότητά τους. Από το ίδιο μέτρο θα χρηματοδοτηθούν και οι δαπάνες για τη δημιουργία νέων σταυλικών εγκαταστάσεων. Το μέτρο αυτό, όπως είπε ο ΥπΑΑΤ, μας δίνει τη δυνατότητα, χωρίς καμία δαπάνη των κτηνοτρόφων να αγοραστούν ζώα και να κατασκευαστούν εκ νέου σταυλικές εγκαταστάσεις και μάλιστα με τη στήριξη της κυβέρνησης.
  2. Από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023, ύψους 15,8 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση μεριμνά και για εκείνους οι οποίοι δεν ήταν δυνατόν να ασφαλίσουν την παραγωγή συγκεκριμένων ζώων όπως τα χοιρινά και τα πτηνά.  Αυτοί οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν για την παραγωγή ή το ζωικό τους κεφάλαιο που δήλωσαν ότι απώλεσαν.
  3. Το ΥπΑΑΤ θα φέρει άμεσα νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει το ακατάσχετο των αποζημιώσεων.
  4. Για δύο χρόνια οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας απαλλάσσονται από το τέλος εισφοράς γάλακτος και κρέατος στον ΕΛΓΟ – Δήμητρα.
  5. Αναμένεται η υπογραφή της ΚΥΑ των κρατικών αποζημιώσεων απώλειας ζωικού κεφαλαίου από ασθένειες, όπου στην περιφέρεια Θεσσαλίας αναλογούν περί τα 2 εκατ. ευρώ.
  6. Στο επερχόμενο νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ υπάρχει μέριμνα για την απλοποίηση ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών πάρκων τα οποία θα λειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες που πληρούν την ευζωία, και την υγιεινή των ζώων. Με τη δημιουργία τους εκτιμάται ότι υπάρξουνοικονομίες κλίμακας και βελτιστοποίηση της παραγωγής και της οικονομικής βιωσιμότητας των κτηνοτρόφων.
  7. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ για εύλογο χρονικό διάστημα θα αναστείλει τους ελέγχους στην Περιφέρεια.

Όπως έχουμε ήδη αναφερθεί, οι παραγωγοί που δήλωσαν ζημίες στις εγκαταστάσεις τους και στον εξοπλισμό τους αποζημιώνονται με αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής Κρατικής Αρωγής και ήδη ένας μικρός αριθμός έχει λάβει την πρώτη προκαταβολή και η διαδικασία θα συνεχισθεί με την περαιτέρω αξιολόγηση των δηλώσεων ζημίας, για όλους τους δικαιούχους.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης είπε: «Ξεκινήσαμε συσκέψεις τομεακές, οργανωμένες με τους κτηνοτρόφους, με τους συνεταιριστές . Θα ακολουθήσει ξεχωριστή συνάντηση με τους παραγωγούς βάμβακος, σιτηρών με τους παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας, με τους μελισσοπαραγωγούς, με τους αλιείες, με τους γεωτεχνικούς και ξεχωριστή συνάντηση αύριο αργά το απόγευμα με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων αγροεφοδίων και κάποιες άλλες μικρότερες συναντήσεις, οι οποίες  μπαίνουν στην πορεία. Θα υπάρξει, επίσημη ενημέρωση, η οποία θα γίνει αύριο το απόγευμα στις 4.30 και θα δοθούν συγκεκριμένα πλαίσια, αλλά και τιμές προκαταβολών που αναζητά και περιμένει όλη η τοπική κοινωνία που εκ των πραγμάτων έχει πληγεί και συμμεριζόμαστε την αγωνία της και τον πόνο της.

Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι πρέπει  με τη μεγαλύτερη δύναμη που αυτή τη στιγμή διαθέτουμε και φυσικά με μπροστάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και είμαστε εδώ γιατί εμπιστευόμαστε όλοι μας τον Κώστα Αγοραστό. Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα έναν άνθρωπο που απέδειξε 4 ολόκληρα χρόνια ό,τι μπορεί να αποδώσει, να προσφέρει, να παράξει έργο χρήσιμο για τον τόπο , που δουλέψαμε μαζί αυτή τη δύσκολη περίοδο και που είμαστε βέβαιοι ότι σε συνεργασία την επόμενη ημέρα κυβέρνηση-φυσικά ο πρωθυπουργός μας με τον Κώστα Αγοραστό-  θα δουλέψουμε έτσι ώστε όλες αυτές οι πληγές που ανοίχτηκαν να κλείσουν και να αποτελούν ένα κακό παρελθόν όλα αυτά που συνέβησαν στις 5-6 Σεπτέμβρη. Συνεχίζουμε δουλειά, τομεακές συζητήσεις, συνδιαμορφώνουμε πλαίσιο  και είμαστε βέβαιοι ότι όλα θα βρουν το δρόμο τους όταν υπάρχει διάλογος, όταν υπάρχει καλή διάθεση και υπάρχει να είστε βέβαιοι γι’ αυτό».

11 October 2023
Banner