Επάρκεια αμνοεριφίων στον Ν. Ηλείας ενόψει του Πάσχα – σε ετοιμότητα οι κρεοπώλες

24 March 2023

Επάρκεια αμνοεριφίων στον Ν. Ηλείας ενόψει του Πάσχα – σε ετοιμότητα οι κρεοπώλες

Λίγο πριν από την τελική ευθεία για το Πάσχα, οι κρεοπώλες βρίσκονται στη φάση της προετοιμασίας αν και ακόμα είναι νωρίς ώστε να ξεκαθαριστεί η τιμή των αρνιών που θα πωληθούν, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Πατρίς» του Ν. Ηλείας. Παρ’ όλα αυτά εκτιμάται πως θα υπάρξει επάρκεια αμνοεριφίων και οι κρεοπώλες θα κάνουν τις προμήθειές του ανάλογα με τις παραγγελίες που θα έχουν – ενδεχομένως πιο συγκρατημένα από την περυσινή χρονιά.

Κρεοπώλες από διάφορες περιοχές του Ν. Ηλεία, καταθέτουν τις δικές τους απόψεις και εμπειρίες, σχετικά με τις τιμές, τον όγκο των παραγγελιών και πώς θα διαχειριστούν την αγορά μέχρι το Πάσχα.

Ο Στάθης Παπανδρέου, πρόεδρος Κρεοπωλών Ηλείας αναφέρει σχετικά: «Πλησιάζουμε προς τις ημέρες για το Άγιο Πάσχα, ο κόσμος έχει αρχίσει τις ερωτήσεις για το αν υπάρχουν ντόπια κρέατα και αν θα υπάρχει επάρκεια. Για την αγορά είμαστε καλυμμένοι από ντόπια αμνοερίφια και όλα θα κυλήσουν ομαλά. Παρά την οικονομική κρίση ο κόσμος θα το τηρήσει το έθιμο του Πάσχα και του ψησίματος του οβελία. Από επάρκεια κρέατος πάντα όταν μεριμνούμε νωρίτερα είναι καλύτερα για όλους. Πιστεύω όμως ότι θα υπάρχει επάρκεια αλλά και οι παραγγελίες θα παίξουν ρόλο να γνωρίζει ο άλλος τι θα χρειαστεί. Για τις τιμές είναι λίγο νωρίς να πούμε πώς θα κυμανθούν, είναι λίγο αυξημένα τα πράγματα παντού αλλά και εμείς σαν επαγγελματίες θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο και να απορροφήσουμε τις τιμές όπως πάντα».

Ο Παναγιώτης Μαλλιόπουλος, κρεοπώλης στον Πύργο, εκφράζει τη δική του άποψη για το φετινό Πάσχα: «Επειδή υπάρχει μεγάλη φοβία ότι θα έχει ανοδική τιμή το αρνί οι περισσότεροι συνάδελφοι μου θεωρώ ότι θα λειτουργήσουν με μειωμένες ποσότητες σε σχέση με πέρυσι. Εμείς πάντα προσπαθούμε να είμαστε εντός του ανταγωνισμού οπότε θα ακολουθήσουμε τις τιμές, για τις οποίες είναι νωρίς να μιλήσουμε ή να κάνουμε εκτίμηση. Ωστόσο το Πάσχα είναι μια γιορτή την οποία ο Έλληνας τιμά και τηρεί το έθιμο του οβελία, οπότε πιστεύω πως φέτος θα γίνουν οικογενειακές συγκεντρώσεις και θα είναι και αφορμή να μαζευτούν οικογένειες μετά από αρκετό καιρό. Επάρκεια προϊόντων θα υπάρχει και πεποίθησή μου είναι πως η περίοδος αυτή θα έχει ζήτηση σε αμνοερίφια».

Aλλά και ο Γιάννης Μαλλιόπουλος ο οποίος έχει κρεοπωλείο στην πρωτεύουσα του Ν. Ηλείας λέει: «Στην περιοχή μας υπάρχουν αμνοερίφια και φαντάζομαι πως δεν θα υπάρξει έλλειψη σε ότι αφορά την ποσότητα. Σίγουρα οι τιμές εκτιμάμε πως θα είναι ελαφρώς αυξημένες, όμως όχι ιδιαίτερα. Καλό είναι ο καταναλωτής να φροντίσει να δώσει νωρίς την παραγγελία του στα καταστήματα που ψωνίζει γιατί υπάρχει κίνδυνος να μην μπορεί να προμηθευτεί τα προϊόντα που θέλει και αυτό γιατί τα καταστήματα δεν ξέρουμε τις προμήθειες που θα κάνουμε και την ποσότητα που θα πάρουμε. Θα εξαρτηθεί αυτό από την τιμή που θα έχει το αμνοερίφιο αλλά και από τις παραγγελίες που θα έχουμε».

«Για τις τιμές δεν ξέρουμε ακόμα τίποτα», δηλώνει ο Χαράλαμπος Βαλσαμίδης, κρεοπώλης από τον Πύργο και συμπληρώνει: «Αναμένουμε να δούμε που θα κυμανθούν και πόσο θα έχει φέτος το αρνί και το κατσίκι. Είναι νωρίς και για παραγγελίες αλλά και για τιμές. Πιστεύω πάντως πως θα έχουμε αύξηση της τιμής σε σχέση με πέρυσι. Εμείς θα κάνουμε προμήθειες με βάση τις παραγγελίες που θα έχουμε, τι ανταγωνισμός θα υπάρχει και λοιπά. Το Πάσχα από την άλλη έχει ιδιομορφία καθώς αν δεν καταναλωθεί εκείνη την περίοδο το αρνί, δεν ξανατρώγεται γιατί το Πάσχα δεν είναι περίοδος όπως τα Χριστούγεννα που ακολουθεί και η Πρωτοχρονιά π.χ.».

Στην Ανδραβίδα έχει κρεοπωλείο ο Αντώνης Μαυροειδής ο οποίος μιλάει στο τοπικό Μέσο για τις τιμές των αμνοεριφίων: «Ακόμα είναι νωρίς για να ξέρουμε τι τιμές θα έχουν τα αμνοερίφια. Θεωρώ ότι θα είναι περίπου στα περσινά επίπεδα. Η ζήτηση από την άλλη για παραγγελίες για το Πάσχα δεν έχει ξεκινήσει. Εμείς με παραγγελίες αναλόγως θα προμηθευτούμε και τα προϊόντα μας. Αναλόγως την ποσότητα παραγγελιών που θα έχουμε θα προσπαθήσουμε να προμηθευτούμε και αρνί και κατσίκι για το Πάσχα. Από την άλλη παίζει ρόλο και ο ανταγωνισμός καθώς άλλη τιμή έχει το αρνί στην Ανδραβίδα, άλλη στα Λεχαινά, άλλη στην Αμαλιάδα και άλλη στον Πύργο. Πάει αναλόγως τις περιοχές. Πιο ξεκάθαρη εικόνα πάντως και για παραγγελίες και για τιμές θα έχουμε από την Κυριακή των Βαΐων. Και ύστερα θα κάνουμε και τις παραγγελίες μας».

Λίγο έξω από τον Πύργο, στο Επιτάλιο, ο κρεοπώλης Θάνος Τσόπελας καταθέτει τη δική του εμπειρία: «Είναι νωρίς να ξέρουμε για τιμή του αμνοεριφίου. Αυτές θα γίνουν γνωστές μία εβδομάδα πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα για το Πάσχα. Θα παίξει ρόλο η τιμή κυρίως για τις παραγγελίες και υπάρχουν κάποιοι που ήδη έχουν παραγγείλει αμνοερίφιο. Εμείς θα προμηθευτούμε βάσει των παραγγελιών μας και σίγουρα θα έχουμε και παραπάνω προϊόντα για όσους θελήσουν να κάνουν τις αγορές τους τελευταίοι. Επάρκεια θεωρώ ότι θα υπάρχει και ήδη κάποιες μονάδες έχουν ξεκινήσει να συγκεντρώνουν αμνοερίφια».

Κοντά στην Αρχαία Ολυμπία, στο Πελόπιο, διαθέτει κρεοπωλείο ο Κώστας Βυθούλκας: «Δεν ξέρουμε ακόμα τις τιμές σίγουρα όμως το αρνί θα είναι ακριβό, ενώ και το καθολικό Πάσχα είναι νωρίτερα και αυτό θα επηρεάσει και την τιμή του ελληνικού αρνιού. Σαφώς οι προμήθειές μας θα γίνουν με βάση τις παραγγελίες των πελατών οι οποίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα ωστόσο θα υπάρχουν και παραπάνω ποσότητες για τους πιο αργοπορημένους. Είναι μια δύσκολη περίοδος, πάντως εμείς θα προετοιμαστούμε ώστε να εξυπηρετήσουμε όλους τους πελάτες μας».

Ο Διονύσης Κουτσογιαννόπουλος από τα  Λεχαινά αναφέρει: «Ακριβώς τιμή δεν έχουμε για τα αμνοερίφια του Πάσχα αλλά σίγουρα θα είναι ακριβά. Στις 9 Απριλίου είναι το Καθολικό Πάσχα και θα ξεκινήσει η πώληση αρνιών για την Ιταλία. Αυτό θεωρώ πως θα φέρει ανατιμήσεις. Οι προμήθειές μας θα γίνουν συντηρητικά δεν θα έχουμε πρόβλημα με επάρκεια προϊόντων αλλά λόγω ακριβών τιμών δεν ξέρουμε πως θα κινηθεί η ζήτηση. Τις τελευταίες δέκα ημέρες πριν το Πάσχα θα ξεκινήσουν οι παραγγελίες από πελάτες και από εκεί και πέρα θα κινηθούμε κι εμείς ανάλογα για να προμηθευτούμε τον καθιερωμένο οβελία».

Πηγή: patrisnews.com

24 March 2023
Banner