Επάρκεια αιγοπρόβειου κρέατος στον νομό Λασιθίου, ενόψει Χριστουγέννων

15 November 2022

Επάρκεια αιγοπρόβειου κρέατος στον νομό Λασιθίου, ενόψει Χριστουγέννων

Με αφορμή την αγοραστική κίνηση αλλά και όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στον πρωτογενή τομέα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων νομού Λασιθίου, Γιάννης Μπρόκος σε τοπικό Μέσο της Κρήτης:

«Στο νομό Λασιθίου έχουμε  κι εφέτος επάρκεια αμνοεριφίων καθώς και αιγοπρόβειου κρέατος. Οι τιμές παραγωγού μένουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή στις αυξημένες τιμές παραγωγού που διαμορφώθηκαν μετά από πολλά χρόνια τα Χριστούγεννα του 2021. Εκτιμώ ότι το αρνάκι και το κατσικάκι θα διατεθεί κι εφέτος από τους συναδέλφους κτηνοτρόφους στη χονδρική  από 6,00 μέχρι 6,50 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται το κατσικάκι λόγω μιας μικρής έλλειψης που εμφανίζεται τώρα να ανέβει λίγο ακόμη μέχρι και τα 7,00 ευρώ. Στα ζώα που προσφέρουμε εμείς από το νομό Λασιθίου στην κρεαταγορά, δεν έχουμε βάλει νέες αυξήσεις αν και το κόστος εκτροφής των κοπαδιών μας έχει εκτοξευτεί στα ύψη. Μεγάλο πρόβλημα έχουμε τούτο το φθινόπωρο με τον καιρό που δεν έχει βοηθήσει να  φυτρώσει καινούργιο χορτάρι στα βοσκοτόπια μας. Πέρα από την κατακλυσμιαία βροχόπτωση της 15ης Οκτωβρίου, πριν από 25 μέρες, δεν έχει βρέξει άλλη φορά,  ώστε να αναπτυχθεί λίγο το χορταράκι που βγήκε δειλά-δειλά μετά τα μέσα του Οκτώβρη. Αυτό σημαίνει ότι οι κτηνοτρόφοι του νομού Λασιθίου αναγκάζονται να αγοράζουν ακόμα και μέσα στο Νοέμβρη ζωοτροφές για να ταΐσουν τα αιγοπρόβατα  τους. Μέχρι σήμερα περιμέναμε να δούμε αν θα μας βοηθήσει ο καιρός με τις βροχές του για να μεγαλώσει το χορτάρι. Επειδή λοιπόν φτάσαμε στα μέσα του Νοέμβρη και βροχές δεν αναμένονται ούτε στο επόμενο δεκαήμερο, ξεκινήσαμε να οργώνουμε τα περιφραγμένα βοσκοτόπια μας  για να σπείρουμε διάφορα δημητριακά ώστε να βρίσκουν μετά από λίγο καιρό τροφή τα ζώα μας. Αν μας είχε βοηθήσει ο καιρός και είχε μεγαλώσει το χορτάρι με φυσικό τρόπο,  δεν θα σπέρναμε τη γη και δεν θα μπαίναμε σε τόσα έξοδα. Τώρα με αυτόν τον τρόπο αυξάνουμε  αναγκαστικά το κόστος παραγωγής.

»Αυτό που μας μένει ωστόσο και μας ικανοποιεί είναι ότι όλοι οι καταναλωτές των κρεάτων που διαθέτουμε στην ελληνική αγορά, μιλούν με λόγια θαυμασμού για την ποιότητα των δικών μας αμνοεριφίων και του αιγοπρόβειου κρέατος που σε κάποιες περιπτώσεις κάνουμε και εξαγωγή. Πέρυσι είχαμε διαθέσει ένα μεγάλο αριθμό αμνοεριφίων στην Ιταλική αγορά και δεν αποκλείεται οι Ιταλοί να μας ζητήσουν και εφέτος κρέατα για την γιορτινή περίοδο. Συνολικά, πάντως, ο αριθμός των ζώων που έχουν στα κοπάδια τους οι συνάδελφοι κτηνοτρόφοι στο νομό Λασιθίου φαίνεται μειωμένος φέτος,  σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια  και αυτό έχει να κάνει με την αύξηση του κόστους διατήρησης και εκτροφής των αιγοπροβάτων που έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα λόγω των αυξήσεων στις ζωοτροφές.

»Την ίδια ώρα προσπαθούμε να είμαστε εντάξει με τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις που έχουμε για να συνεχίσουμε να παίρνουμε τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Στον νομό Λασιθίου, αν εξαιρέσουμε κάποιες μικρές εκτάσεις στους ορεινούς όγκους της Ιεράπετρας, δεν αντιμετωπίζουμε προς το παρόν προβλήματα επιβάρυνσης των βοσκοτόπων λόγω υπερβολικής βόσκησης, για το λόγο αυτό βοηθούμε κι εμείς σπέρνοντας τη γη , όταν εκείνη λόγω ανομβρίας δε μπορεί να μας δώσει την τροφή που θέλουμε για τα ζώα μας».

Πηγή: neakriti.gr

15 November 2022
Banner