Ενίσχυση και για τους νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους ζητά ο ΣΕΚ

24 January 2023

Ενίσχυση και για τους νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους ζητά ο ΣΕΚ

Οι προσωρινοί πίνακες που έχουν αναρτηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περιλαμβάνουν τους δικαιούχους της έκτακτης οικονομικής στήριξης που αφορά το Μέτρο 22, όμως μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων και μάλιστα νέων έχει μείνει εκτός, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΚ, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο οι αιτίες απόρριψης σε όλη την Ελλάδα είναι:

- Μεγάλος αριθμός δικαιούχων κατά την κατάθεση της αίτησης, παρότι διέθετε το απαιτούμενο εισόδημα, το σύστημα τους απέρριπτε και τους εμφάνιζε ότι δεν έχουν εισόδημα.

- Κτηνοτρόφοι που έχουν δηλωμένο (βασικό) ΚΑΔ γεωργικό (π.χ. αγρότης με τριφύλλια ή καλαμπόκια), παρουσιάζονται ως απορριπτόμενοι, παρ’ ότι πληρούν τα κριτήρια που προβλέπει το σχετικό πλαίσιο για το Μέτρο 22. Το φαινόμενο αυτό είχε παρουσιαστεί και κατά την πληρωμή της πρώτης ενίσχυσης των ζωοτροφών.

- Παράλληλα, πολλοί κτηνοτρόφοι από διάφορες περιοχές της χώρας, ανέφεραν ότι στις αιτήσεις εμφανίζεται η ένδειξη «ΕΛΛΙΠΗΣ» χωρίς να γνωρίζουν την αιτία.

Επίσης ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να πάρει θέση η Κυβέρνηση είναι αν η συγκεκριμένη ενίσχυση είναι ακατάσχετη, δηλαδή αν οι τράπεζες μπορούν να κατάσχουν τα ποσά, λόγω οφειλών των κτηνοτρόφων.

Με δεδομένη την κατάσταση ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας ζητά από το ΥΠΑΑΤ σε επιστολή του που έστειλε σήμερα, 24/1/2023, τα εξής:

1. Να προχωρήσουν άμεσα και να διευθετηθούν όλες οι ενστάσεις των κτηνοτρόφων, δεδομένου ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και οι διαδικασίες ήδη έχουν αργήσει.

2. Να ληφθεί άμεσα μέριμνα από την Κυβέρνηση για το ακατάσχετο και αφορολόγητο της ενίσχυσης, τα ποσά αυτά προορίζονται για την αγορά ζωοτροφών.

3. Να δοθεί η δυνατότητα στους νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους να είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης χωρίς να απαιτείται το κριτήριο του εισοδήματος.

4. Να μην χάνεται η ενίσχυση για τα ζώα που μεταβιβάστηκαν.

5. Να λυθεί οριστικά το πρόβλημα με τους ΚΑΔ και ανεξάρτητα αν είναι κύριος ή όχι ΚΑΔ να αποδίδεται η ενίσχυση στους κτηνοτρόφους, αφού πληρούνται τα κριτήρια της απόφασης.

6. Στις περιπτώσεις που απορρίπτονται οι κτηνοτρόφοι λόγω μη εμφάνισης εισοδήματος στο σύστημα από την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων, να λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία του ΑΡΤΕΜΙΣ και των κατά τόπους Κτηνιατρικών Διευθύνσεων, ιδιαίτερα για την πώληση ζώντων ζώων.

24 January 2023
Banner
Banner