Εμπαιγμό καταγγέλλουν οι εκτροφείς αυτόχθονων ελληνικών φυλών

13 March 2023

Εμπαιγμό καταγγέλλουν οι εκτροφείς αυτόχθονων ελληνικών φυλών

Την αντίδραση των εκτροφέων αυτόχθονων ελληνικών φυλών προκάλεσε η έκτη αναβολή της ημερομηνίας, σύμφωνα με την οποία θα είχε ολοκληρωθεί η πληρωμή της Δράσης 10.1.9 που αφορούσε τη Διατήρηση των απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων. 

Οι εκτροφείς κατηγορούν ευθέως τον υπουργό ΑΑΤ, Γ. Γεωργαντά, για εμπαιγμό, μια που κατά την τελευταία συνάντηση μαζί τους υπήρξε από τη μεριά του κατηγορηματική δέσμευση για άμεση πληρωμή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία συνυπογράφουν οι Φορείς Αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών:

«Οι εκτροφείς των αυτόχθονων φυλών, μετά τις “βαριές” συνέπειες από τα μέτρα κατά της πανδημίας και την άνιση μεταχείρισή τους από την πολιτεία, μετά την εκρηκτική άνοδο του κόστους παραγωγής (ζωοτροφές, καύσιμα, ενέργεια), ήρθαν αντιμέτωποι και με την καθυστέρηση της προγραμματισμένης για τις 30 Νοεμβρίου 2022 πληρωμής της δράσης, ως χαριστική βολή.

Η αθέτηση της υποχρέωσης αυτής από την πλευρά του υπουργείου, για πάνω από 100 ημέρες, οδηγεί σχεδόν το σύνολο των παραγωγών στο να αθετήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις έναντι τρίτων, ιδιωτών προμηθευτών, παρόχων ενέργειας, πιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και του ίδιου του κράτους!

Φυσικά το υπουργείο-Κράτος δεν υφίσταται καμία συνέπεια από την ανικανότητά του να ανταποκριθεί στις συμβατικές του υποχρεώσεις. Αντίθετα, για τους εκτροφείς-παραγωγούς, διακυβεύεται η οικονομική τους επιβίωση, αλλά και η φυσική επιβίωση των ζώων τους.

Η αδιαφορία του κράτους για τον πρωτογενή τομέα και ειδικά την κτηνοτροφία, δυστυχώς είναι διαχρονική. Αποτέλεσμα αυτού είναι η ραγδαία συρρίκνωσή της με σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, οι οποίες στην παρούσα συγκυρία γίνονται –χωρίς υπερβολές– καταστρεπτικές και μη αναστρέψιμες.

Καλούμε τον κύριο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δώσει τέλος σε αυτόν τον εμπαιγμό εχθές, όχι αύριο, γιατί απλά δεν υπάρχει αύριο για τους εκτροφείς των ελληνικών αυτόχθονων φυλών.

Επιφυλασσόμενοι για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας, με κάθε νόμιμο, πρόσφορο, ή αποτελεσματικό τρόπο».

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι:

  • Ένωση Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών
  • Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Βουβαλοτρόφων Ελλάδας
  • Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
  • Κοινωνία Εκτροφέων Αυτόχθονου Χοίρου Ελλάδας «ΚΙΡΚΗ»
  • Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Γιδοτρόφων Γιδιών Φυλής Σκοπέλου
  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Φυλής Σερρών, Νομού Σερρών «Ο ΣΤΡΥΜΩΝ»
  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Μαύρου Χοίρου «ΜΥΡΤΑΛΗ»

ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Άρχισαν οι πληρωμές ύψους 4,6 εκ. ευρώ, σε 772 κτηνοτρόφους, για τις σπάνιες φυλές αγροτικών ζώων

13 March 2023
Banner
Banner