Ελλιπείς ελέγχους και νοθεία στη Φέτα ΠΟΠ καταγγέλει ο Β. Κόκκαλης – Για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση

18 January 2024

Ελλιπείς ελέγχους και νοθεία στη Φέτα ΠΟΠ καταγγέλει ο Β. Κόκκαλης – Για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση

Η νοθεία στη φέτα, από τα σημαντικότερα ΠΟΠ προϊόντα μας έχει πάρει πλέον διαστάσεις, χωρίς, όπως δείχνουν τα πράγματα, να μπορεί το κράτος να ελέγξει  την κατάσταση.

Η φέτα, βάσει νομοθεσίας, εμπεριέχει πρώτη ύλη πρόβειο και γίδινο γάλα. Στην περίπτωση της νοθείας αναφέρεται πως ανιχνεύθηκε και η χρήση αγελαδινού γάλακτος σε φέτα ΠΟΠ και μάλιστα σε εξαγωγές σε Γαλλία και Γερμανία, όπως έχει καταγγελθεί. Η ανίχνευση, μάλιστα, έγινε όχι από τις δικές μας ελεγκτικές Αρχές αλλά από σούπερ μάρκετ.

Με αφορμή αυτές τις καταγγελίες ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη αναφέρει:

 «...Παράλληλα, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι καταγγέλουν ότι φέτος υπάρχει μία τάση από αρκετές γαλακτοβιομηχανίες να «ρίξουν» την τιμή του πρόβειου γάλακτος στο 1,50 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα, ενώ στην νησιωτική σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα (στην Κρήτη υπάρχουν καταγγελίες ότι γνωστή γαλακτοβιομηχανία έδωσε τιμή 1,07 €) παρ' όλο που χιλιάδες αιγοπρόβατα έχουν πνιγεί στις πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel, ενώ ταυτόχρονα οι τιμές των ζωοτροφών βρίσκονται στα ύψη (ενδεικτικά στην Κρήτη, το τριφύλλι πωλείται 0,62-0,65 €/kg και η ξηρά τροφή 19€/40 kg) και ζητάνε ελέγχους από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την φέτα.

Εκτός βέβαια από τη σημαντική απώλεια του ζωικού κεφαλαίου από την κακοκαιρία Daniel, ο επαγγελματικός κλάδος της κτηνοτροφίας έχει συρρικνωθεί δραματικά και είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος πρόκλησης αλυσιδωτών αρνητικών συνεπειών στην παραγωγή του προϊόντος ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ ΠΟΠ.

  • Επειδή η νοθεία στη φέτα προκαλεί τεράστια οικονομική ζημιά στους αιγοπροβατοτρόφους, στο μεταποιητικό τομέα, στους καταναλωτές και εντέλει στην εθνική μας οικονομία.
  • Επειδή είναι αυξημένη και συνεχής η ζήτηση του προϊόντος ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ ΠΟΠ στις διεθνείς αγορές.
  • Επειδή η αυξημένη τιμή της φέτας δεν οφείλεται στην τιμή του γάλακτος των κτηνοτρόφων.
  • Επειδή υπάρχει έλλειψη της πρώτης ύλης και αδυνατούν να καλυφθούν  οι ανάγκες ζήτησης από τις γαλακτοβιομηχανίες.
  • Επειδή παρά την έλλειψη της πρώτης ύλης πολλές γαλακτοβιομηχανίες μειώνουν την τιμή της και καταφεύγουν σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές για την κάλυψη των αναγκών της αγοράς.
  • Επειδή η μείωση τιμών γάλακτος στους κτηνοτρόφους απειλεί την οικονομική τους βιωσιμότητα.
  • Επειδή η διενέργεια ουσιαστικών ελέγχων στην πρώτη ύλη και προέλευση του γάλακτος στην παρασκευή της φέτας είναι επιτακτική για την επιβίωση του κτηνοτροφικού κλάδου.
  • Επειδή η “νοθεία” της φέτας από ορισμένους τυροκόμους δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στον κλάδο

Ερωτάται ο  αρμόδιος  κ. υπουργός:

1. Πως δικαιολογείται η πτώση τιμών γάλακτος παρά τη μείωση του αριθμού των αιγοπροβάτων λόγω των καταστροφικών πλημμυρών στη Θεσσαλία;

2. Πόσοι έλεγχοι και πόσες παραβάσεις για την παραγωγή φέτας διαπιστώθηκαν την τελευταία 4ετία, ποιο το ποσό των προστίμων που επεβλήθησαν και το ποσό των προστίμων που εισπράχθηκε;

3. Πόσες παραβάσεις για την παραγωγή φέτας παραπέμφθησαν στη Δικαιοσύνη βάσει του Ν. 4691/2020;

4. Πώς δικαιολογείται το γεγονός ότι για μία άλλη φορά όπως καταγγέλλεται “νοθευμένη” φέτα διοχετεύθηκε στις αγορές του εξωτερικού, χωρίς οι εγχώριες αρμόδιες ελεγκτικές αρχές να τις εντοπίσουν;

5. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να διαφυλαχθεί η φήμη της φέτας στις διεθνείς αγορές;

6. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση ώστε να διασφαλίσει το εισόδημα των Ελλήνων κτηνοτρόφων;».

18 January 2024
Banner
Banner