Εγκύκλιος για εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων ενόψει εορτών

19 December 2023

Εγκύκλιος για εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων ενόψει εορτών

Related Articles

Με εγκύκλιό του προς όλες τις περιφερειακές υπηρεσίες υγειονομικού ελέγχου που εκδόθηκε στις 18/12, το Υπουργείο Υγείας ζητά την εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων ενόψει των Εορτών αναφορικά με επιχειρήσεις, δραστηριότητες και υπηρεσίες που από τη λειτουργία τους δύναται να τεθεί σε κίνδυνο η Δημόσια Υγεία. Όπως αναφέρει:

Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων πρέπει να είναι αυστηροί τόσο ως προς το ατομικό επίπεδο υγιεινής των υπαλλήλων ευθύνης τους, όσο και ως προς την εφαρμογή γενικότερων μέτρων υγιεινής όπως αυτά προβλέπονται σε επίπεδο επιχείρησης. Ειδικότερα, εφιστάται η προσοχή:

Α. Στην πιστή και ορθή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής των χειριστών τροφίμων, (επιστάμενο πλύσιμο χερών, χρήση μέσων ατομικής προστασίας όπου αυτά χρειάζονται, ορθή εφαρμογή γαντιών.

Β. Στην εφαρμογή των μέτρων απολύμανσης και εξυγίανσης.

Γ. Στον καλό αερισμό των χώρων εν γένει

Δ. Στην πιστή και ορθή εφαρμογή των Κανόνων Ορθής Υγιεινής Πρακτικής ανάλογα με το είδος της επιχείρησης κατά τη διάρκεια όλης της παραγωγικής αλυσίδας, έως και τη διάθεσή του τελικού προϊόντος προς στον καταναλωτή και πιο συγκεκριμένα κατά την παρασκευή, μεταποίηση, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά διακίνηση και διάθεση αυτού.

Στο πλαίσιο των υγειονομικών ελέγχων που ήδη διενεργούνται σε όλη την επικράτεια από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων, οι οποίες ενόψει της εορταστικής περιόδου θα εντατικοποιηθούν, προτεραιότητα είναι ορθό να δοθεί στις επιχειρήσεις ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου που χαρακτηρίζει εκάστη. Συνεπώς επισημαίνεται ο ενδελεχής υγειονομικός έλεγχος για την τήρηση των υγειονομικών κανονισμών των κάτωθι:

 • Των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως υπεραγορές τροφίμων, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, κάβες, κλπ.
 • Των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης, παρασκευής γευμάτων και διάθεσης (με διανομή κατ’οίκον ή κατανάλωσης εκτός του καταστήματος).
 • Των χώρων εστίασης εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, των χώρων διανομής γευμάτων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
 • Των υπαίθριων αγορών και των εορταστικών πάγκων που οργανώνονται προσωρινά λόγω των εορτών.
 • Των υπαίθριων – λαϊκών αγορών, των οχημάτων μεταφοράς τροφίμων και ποτών κλπ.
 • Tων ξενοδοχείων και εν γένει όλων των τουριστικών καταλυμάτων.

Επιπρόσθετα επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω υγειονομικοί έλεγχοι λαμβάνουν χώρα πλέον μετά την παγκόσμια υγειονομική κρίση και εντός ενός νέου επιχειρηματικού πλαισίου επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως αυτό που προέκυψε από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες πώλησης και προσφοράς τροφίμων και ποτών.

Το γεγονός αυτό αποτελεί πρόκληση για προγραμματισμένους και οργανωμένους υγειονομικούς ελέγχους-δράσεις, εκ μέρους των Υγειονομικών Υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται τόσο η υγεία των εργαζομένων, όσο και των επιθεωρητών και φυσικά να διασφαλίζεται η ποιότητα του τελικού προϊόντος/υπηρεσίας προς τον καταναλωτή, με απώτερο στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος.

Ως εκ τούτου, οι υγειονομικοί έλεγχοι πρέπει να λαμβάνουν υπόψη:

 • Τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, οι οποίες λειτουργούν μέσα από τηλεφωνικές ή διαδικτυακές πλατφόρμες. και έχουν επωμιστεί μεγάλο φόρτο εργασίας, ενώ σε αυτή την περίπτωση πρέπει να διασφαλίζεται η ύπαρξη επιπλέον χώρων παρασκευής γευμάτων. Τέτοιοι χώροι πρέπει να τίθενται σε προτεραιότητα από τους Επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας, ώστε να ελέγχεται η νομιμότητά τους, ο ορθός εξοπλισμός τους, η τήρηση κανόνων ορθής πρακτικής κ.λ.π
 • Την αύξηση κατά την εορταστική περίοδο μεταφοράς γευμάτων με οχήματα, προκειμένου να γίνεται επιστάμενος υγειονομικός έλεγχος σε όλη την αλυσίδα μεταφοράς των γευμάτων. Παράλληλα, πρέπει να ελέγχεται ο χρόνος παράδοσης, η θερμοκρασία συντήρησης, η υγιεινή μεταφορικού μέσου κ.λ.π
 • Τον μεγάλο όγκο αποθηκευμένων α’ υλών, που μπορεί να προκύψει κατά την περίοδο πριν την εορταστική περίοδο, ώστε να διασφαλίζεται επαρκής ποιοτικός έλεγχος αυτών.

Για τη διενέργεια των ελέγχων, τα ελεγκτικά κλιμάκια πρέπει:

 • να κάνουν χρήση των Προτυποποιημένων Φύλλων Ελέγχου: https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/tmhma-ygeionomikwn-kanonismwn-dhmosias-ygeias/ygeionomikoi-elegxoi/11897-protypopoihmena-entypa-elegxwn-epixeirhsewn-ygeionomikoy-endiaferontos 
 • να επιδίδεται μεγάλη προσοχή και αυστηρότητα ως προς την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων
 • να επιδεικνύεται πνεύμα καλής συνεργασίας με τους επαγγελματίες-υπευθύνους, πάντοτε στο πλαίσιο της πιστής εφαρμογής της κείμενης υγειονομικής νομοθεσίας.
 • Να διασφαλίζεται η ελάχιστη χρονικά αναγκαία παρουσία των επιθεωρητών –ελεγκτών στον χώρο ελέγχου προκειμένου να διεκπεραιώνεται γρήγορα ο Υγειονομικός Έλεγχος.

Ειδικότερα οι Υγειονομικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας καλούνται να είναι ιδιαίτερα αυστηροί στην πιστή τήρηση των υγειονομικών κανονισμών και των εγκυκλίων της Υπηρεσίας μας και των εν γένει οδηγιών του ΕΟΔΥ, λόγω των πρόσφατων πλημμυρικών φαινομένων. Ιδιαίτερη δε προσοχή να δίδεται στην ποιότητα του νερού προς χρήση και κατανάλωση.

19 December 2023
Banner
Banner