Για την πτηνοτροφία συζήτησε ο υπουργός με τους παραγωγούς

03 April 2013

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των πτηνοτροφικών φορέων είχε χθες Τρίτη (2/4) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, παρουσία και του γενικού γραμματέα του ΥΠΑΑΤ Μόσχου Κορασίδη. Στη συνάντηση που έγινε ύστερα από αίτημα του βουλευτή Αττικής Ν.Δ. Κώστα Μπούρα, τέθηκαν τα προβλήματα του κλάδου, όπως το κόστος παραγωγής και ιδιαίτερα το κόστος των ζωοτροφών, οι άδειες και οι νομιμοποιήσεις των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και τέλος η διακίνηση των αβγών και ο έλεγχος της προέλευσής τους.
Ο υπουργός επεσήμανε ότι τα προβλήματα του κλάδου τους είναι γνωστά στο υπουργείο και ότι ήδη έχει θέσει ως μεγάλη προτεραιότητα την επίλυσή τους και την ενίσχυση του κλάδου γενικότερα. Για το κόστος των ζωοτροφών αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση του μηχανισμού de minimis, μέσω του οποίου καταβλήθηκαν 5.339.500 ευρώ σε 1.112 πτηνοτρόφους, για να βοηθηθούν στην αγορά των ζωοτροφών τους.
Σε ότι αφορά στο θέμα των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ο κ. Τσαυτάρης, ενημέρωσε τους πτηνοτρόφους ότι τα σχετικά θέματα θα ρυθμιστούν με τροπολογία που αναμένεται να καταθέσει το ΥΠΕΚΑ και με την οποία, σε πρώτη φάση ρυθμίζεται το θέμα της νομιμοποίησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Επίσης ενημερώθηκαν για τις ρυθμίσεις που προωθούνται για την καθιέρωση του αγροτικού νυχτερινού τιμολογίου που θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής.
Τέλος ως προς το θέμα του ελέγχου της διακίνησης, οι εκπρόσωποι των φορέων των πτηνοτρόφων ενημερώθηκαν ότι οι καταγγελίες που έχουν φθάσει στο υπουργείο σε σχέση με την ελληνοποίηση αβγών έχουν ήδη προωθηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες για τον έλεγχο και την επιβολή κυρώσεων και οι έλεγχοι αυτοί θα ενταθούν με ειδικά κλιμάκια ενόψει των εορτών του Πάσχα.

Συνάντηση και με τον Χαρακόπουλο

Επίσης, συνάντηση με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ένωσης Πτηνοτρόφων Παραγωγών (ΠΕΟΠΠ) με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων και Αγροτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Μελά τους πτηνοτρόφους είχε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει επίσης σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ, ο Αναπληρωτής Υπουργός επικοινώνησε με τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τον ΕΦΕΤ προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για παράνομες ελληνοποιήσεις στα εισαγόμενα από τρίτες χώρες και διακινούμενα από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυγά στην ελληνική επικράτεια ενόψει της πασχαλινής περιόδου. Παράλληλα, συζητήθηκαν οι εξελίξεις ως προς την εναρμόνιση με την Κοινοτική Οδηγία για την ευζωία και την εκτροφή πουλερικών σε κλωβούς.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ζήτημα των δανείων που χορηγήθηκαν στην πτηνοτροφία, με την εγγύηση του δημοσίου, για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών και την κρίση της αγοράς. Οι πτηνοτρόφοι ζητούν να δοθεί παράταση στην εξόφληση της πρώτης δόσης του δανείου κατά ένα έτος.
Ο κ. Χαρακόπουλος επικοινώνησε με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, ώστε να εξετασθεί η δυνατότητα ανάλογης ευνοϊκής ρύθμισης με εκείνη για τα δάνεια των οινοποιητικών συνεταιρισμών.
Στη σύσκεψη μετείχαν από την πλευρά της ΠΕΟΠΠ, ο πρόεδρος κ. Αποστόλης Ζιώγας και τα μέλη κκ: Αντώνης Τουρκοχολίτης, Γιάννης Ζούρας και Τριαντάφυλλος Ζούρας.

03 April 2013
Banner