Βραβείο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για το BIT-Eat

18 July 2022

Βραβείο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για το BIT-Eat

Tο 3ο βραβείο απέσπασε ομάδα φοιτητών του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (Καρδίτσα) του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας στον Διαγωνισμό Ecotrophelia 2022 που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ). Η συμμετοχή του Πανπιστημίου Θεσσαλίας αφορούσε το προϊόν «ΒIT-Eat».

Το «BIT-Eat» είναι ένα σνακ (παξιμάδι) πλούσιο σε φυτικές ίνες και πηγή πρωτεϊνών, το οποίο συμβάλλει σε μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή. Περιλαμβάνεται στην κατηγορία των «Ready to Eat» προϊόντων και αποτελεί μια σειρά τριών καινοτόμων προϊόντων τα οποία αποτελούν γευστική πρόταση για το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα και του οποίου τα τεχνολογικά στοιχεία καινοτομίας βασίζονται στη δίχρωμη ζύμη στην οποία περιέχονται αγνά και υγιεινά συστατικά. Το «BIT-Eat» περιέχει ελληνικές πρώτες ύλες, αξιοποιεί υποπροϊόντα βιομηχανιών τροφίμων, διακινείται σε οικολογική συσκευασία, με σκοπό τη φροντίδα και προστασία του περιβάλλοντος. Στα βασικά συστατικά του προϊόντος, περιλαμβάνονται τα υποπροϊόντα επεξεργασίας της λαχανίδας, του καρότου και της τομάτας, με μια διαφορετική πρωτοποριακή σύνθεση όπως είναι η αξιοποίηση βοτάνων του σιδερίτη και του κρόκου Κοζάνης. Ο συνδυασμός των 4 διαφορετικών αλεύρων δημητριακών (σίτου, βρώμης, σίκαλης, κριθαριού) και ινουλίνης εμπλουτίζουν τα τρία αυτά προϊόντα με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μαζί με τα υπόλοιπα συστατικά φυτικής προέλευσης, ενώ παράλληλα η πρωτεϊνική πηγή τους βασίζεται και στα άλευρα ρεβιθιού και φάβας.

Το προϊόν «ΒΙΤ-Εat» αναπτύχθηκε από τους φοιτητές του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (Καρδίτσα): Καλογεράκη Αικατερίνη (Team manager), Tζιάστα Γεωργία, Ξαγοραράκη Ειρήνη, Αποστολίδου Δήμητρα-Χριστίνα, Γεωργίου Βασιλεία, Γουζέλη Απόστολο, Δελιαλή Ιωάννα, Παπαδημητρίου Γεωργία, Νούλη Κυράνα υπό την επίβλεψη του κ. Θεοφάνη Γεωργόπουλου, Λέκτορα Εφαρμογών και της κυρίας Ελένης Γώγου, Επίκουρης Καθηγήτριας, του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, από την πόλη της Καρδίτσας, για ακόμη μια χρονιά διαγωνίζεται με κορυφαία τριτοβάθμια ιδρύματα και διακρίνεται, υλοποιώντας το όραμα του για ανταγωνιστική εκπαίδευση, έρευνα, καινοτομία και τη διαρκή στήριξη των Ελληνικών επιχειρήσεων τροφίμων

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Ιουλίου 2022, στην Αθήνα με συμμετοχή στη τελική του φάση 12 ομάδων από 8 Πανεπιστήμια όλης της χώρας.

18 July 2022
Banner
Banner