Βγαίνουν τα τρακτέρ στους δρόμους

02 December 2022

Βγαίνουν τα τρακτέρ στους δρόμους

Οι Θεσσαλοί αγρότες αποφάσισαν να κινητοποιηθούν, κάνοντας την αρχή την Κυριακή,  4 Δεκέμβρη και βγάζοντας τα τρακτέρ στους δρόμους. Έχουν, μάλιστα, προγραμματίσει την Πέμπτη, 8 Δεκέμβρη, να στήσουν μπλόκο στον αυτοκινητόδρομο Ε65.

Σε σύσκεψη που οργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας στον Παλαμά, η απόφαση πάρθηκε από αγρότες από τουλάχιστον 30 χωριά με κύρια αιτήματα το κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων. Χαρακτηριστικά, όπως επισημαίνουν οι αγρότες, το κόστος προαγωγής έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι (πετρέλαιο 2,10 ευρώ από 1,30, αγροτικό ρεύμα στα 0,21 από 0,07 στην Kwh, λιπάσματα 40-45 ευρώ το τσουβάλι από 20 ευρώ κ.λπ.), ενώ στον αντίποδα, οι τιμές των προϊόντων είναι ίδιες και χαμηλότερες (σιτάρι 0,40 από 0,50 και βαμβάκι 0,65 από 0,75 κ.λπ.).

Οι αγρότες ζητούν:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο
  • Μείωση της τιμής του ρεύματος και πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα
  • Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τα προϊόντα που υπάρχει πρόβλημα στη διάθεσή τους.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

Πηγή: ieidiseis.gr

02 December 2022
Banner