Από τον Μάρτιο τα εμβόλια για τον καταρροϊκό πυρετό

08 December 2014

Από τον Μάρτιο τα εμβόλια για τον καταρροϊκό πυρετό

Δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συγχρηματοδότηση κατά 75% των εμβολιασμών, ούτε η αναγκαία ποσότητα εμβολίων για όλες τις Βαλκανικές χώρες, όπου ενδημεί ο καταρροϊκός πυρετός. Αυτό υποστηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Μ. Χαρακόπουλου. Έτσι η όποια πρωτοβουλία για εμβολιασμό μετατίθεται για τον Μάρτιο, όταν προβλεφθούν και τα ανάλογα κονδύλια.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού ήδη αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό ανοσία στα αιγοπρόβατα, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα δειγματοληπτικών ελέγχων.
Στην απάντηση επισημαίνεται επίσης ότι «για την κάλυψη των πληρωμών αποζημίωσης των ζωονόσων, μεταξύ των οποίων η ευλογιά και ο καταρροϊκός των αιγοπροβάτων, έχει ήδη κατανεμηθεί το ποσό των 11.499.978 ευρώ και σημαντικά ποσά πληρωμών έχουν γίνει ήδη στους κτηνοτρόφους των οποίων το ζωικό κεφάλαιο έχει πληγεί από τις νόσους αυτές. Σημειώνεται ότι ακολουθεί νέα κατανομή ύψους 4,5 εκ. ευρώ για τον ίδιο σκοπό». Υπενθυμίζεται ακόμη ότι «οι απώλειες των αιγοπροβάτων από καταρροϊκό δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ».
Τέλος, ο ΕΛΟΓΑΚ έχει λάβει «αναλυτικές οδηγίες για τη στενή παρακολούθηση της παραγωγής γάλακτος και κρέατος ανά αιγοπροβατοτροφική μονάδα, ώστε να υπάρξουν ακριβή στοιχεία της επίδρασης του καταρροϊκού πυρετού στη νέα παραγωγική περίοδο που αρχίζει τον Νοέμβριο του 2014 και λήγει στο τέλος της Άνοιξης του 2015. Τα στοιχεία αυτά θα δώσουν και την πραγματική επίδραση στην παραγωγή από τη νόσο, την ενδεχόμενη ζημιά και τα μέτρα που τυχόν πρέπει να ληφθούν». Πρέπει να σημειωθεί ότι «η ασθένεια δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και έτσι επιτρέπεται η διακίνηση και κατανάλωση του κρέατος, του γάλακτος και, γενικότερα, των ζωικών προϊόντων που είναι ασφαλή για κατανάλωση».

08 December 2014
Banner