Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ ζητούν οι πτηνοτρόφοι

22 August 2014

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ ζητούν οι πτηνοτρόφοι

Μεγάλα ποσά ως συμπληρωματικό φόρο καλούνται να πληρώσουν οι πτηνοτρόφοι, οι οποίοι βλέπουν να αθροίζονται στην αστική τους περιουσία οι αγροτικές εκτάσεις που κατέχουν, τα πτηνοτροφεία, οι αποθήκες και γενικά οι βοηθητικοί χώροι των εκμεταλλεύσεών τους.
Σε επιστολή που έστειλαν στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων η Πανελλήνια Ένωση Πτηνοτρόφων (ΠΕΟΠΠ) και η Πτηνοτροφική διαμαρτύρονται για αυτή την «υπερβολική φορολόγηση» και ζητούν την απαλλαγή των πτηνοτρόφων κτισμάτων από κάθε φορολόγηση.
Ολόκληρη η επιστολή που έστειλαν οι δυο οργανώσεις και υπογράφουν οι πρόεδροί τους Απόστολος Ζιώγας (ΠΕΟΠΠ) και Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης (Πτηνοτροφική) έχει ως εξής:
«Μετά την ανακοίνωση των εκκαθαριστικών του ΕΝ.Φ.Ι.Α. στο TAXIS – NET διαπιστώσαμε με κατάπληξη μία ωμή φορολογική βαρβαρότητα που πλήττει καίρια τους πτηνοτρόφους παραγωγούς, που δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί στα φορολογικά χρονικά της χώρας με την άδικη επιβολή υπερβολικής φορολόγησης στη συνολική ακίνητη περιουσία τους. Περισσότερο εξοργίζει ο κυνικός εμπαιγμός σε βάρος τους, αφού είχε γίνει αποδεκτή η πρόταση του κλάδου και είχε νομοθετηθεί η απαλλαγή των πτηνοτροφικών κτισμάτων από κάθε φορολογία ακίνητης περιουσίας.
Ειδικότερα είχε γίνει κοινά αποδεκτό και είχαν ανακοινωθεί διαβεβαιώσεις ότι τα αγροτοκτηνοτροφικά κτίσματα θα απαλλαγούν ολοκληρωτικά, χωρίς εξαιρέσεις, όρους και προϋποθέσεις από τη φορολογία ακίνητης περιουσίας διότι αποτελούν παραγωγικό κεφάλαιο και τέτοια φορολογία αυξάνει το κόστος παραγωγής, μειώνει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής πτηνοτροφίας και οδηγεί σε αφανισμό τον κλάδο. Τελικά διαπιστώνεται ότι η απαλλαγή ισχύει μόνο για τoν κύριο φόρο, ενώ επιβάλλεται για τον συμπληρωματικό. Επισημαίνεται ότι τα αγροτοκτηνοτροφικά κτίσματα είχαν απαλλαγεί από το «χαράτσι» που επιβλήθηκε το έτος 2011 σε έκτακτες συνθήκες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ενώ δεν θεσμοθετείται ανάλογη απαλλαγή σήμερα που η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι καλύτερη.
Σήμερα με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. οι πτηνο-κτηνοτρόφοι επιβαρύνονται πέραν των δυνάμεών τους και της φορολογικής τους δυνατότητας αντί να ελαφρυνθούν, αθροιστικά τόσο για την αστική τους περιουσία, όσο και για τις αγροτικές εκτάσεις που κατέχουν και επί πλέον για τα πτηνοκτηνοτροφεία, τις αποθήκες και γενικά βοηθητικούς χώρους των εκμεταλλεύσεών τους. Αυτό συμβαίνει διότι η επιφάνεια των παραγωγικών κτισμάτων είναι μεγάλη με αποτέλεσμα να προσδιορίζονται μεγάλες αξίες, να ξεπερνούν το ύψος των 300.000 ευρώ και να υπόκεινται σε κλιμακωτό συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις υπερδιπλασιάζει την επιβάρυνση.
Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να καταργήσει τον συμπληρωματικό φόρο επί των αγροτοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων όπως μας είχατε διαβεβαιώσει κατά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου δηλαδή τα αγροτοκτηνοτροφικά κτίσματα δεν θα υπόκεινται γενικά σε καμία φορολογική επιβάρυνση, χωρίς όρους, προϋποθέσεις, αστερίσκους ή υποσημειώσεις.
Εναλλακτικά προτείνεται απαλλαγή από τη φορολογία ακινήτων στους αγροτοκτηνοτρόφους παραγωγούς οι οποίοι ιδιοχρησιμοποιούν τα παραπάνω αγροτικά κτίσματα ως εργαλεία δουλειάς τους όπως ισχύει για τα νομικά πρόσωπα που απαλλάσσονται αντίστοιχα από ανάλογη φορολογία».

22 August 2014
Banner