Αναθεώρηση της ΚΑΠ – Πλαίσιο για τη λειτουργία κτηνοτροφικών πάρκων και Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια

07 February 2024

Αναθεώρηση της ΚΑΠ – Πλαίσιο για τη λειτουργία κτηνοτροφικών πάρκων  και Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια

Related Articles

Tην απλοποίηση των διαδικασιών για την απορρόφηση κονδυλίων της Ε.Ε. και τη μείωση της γραφειοκρατίας θα επιδιώξει μέσω της αναθεώρησης της ΚΑΠ, ο ΥΠΑΑΤ, σύμφωνα με όσα ανέφερε στη Βουλή χθες, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο του νομοσχεδίου με τίτλο: «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης», όπου ο υπουργός ανακοίνωσε ότι προς το παρόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε ανεπισήμως ότι έκανε αποδεκτές τις αλλαγές που έχει ζητήσει η χώρα μας από τα τέλη του 2023.

Ο υπουργός μίλησε και επανέλαβε για τα 16.000 δεσμευμένα ΑΦΜ στον ΟΠΕΚΕΠΕ πως μετά από έλεγχο που έχει ξεκινήσει σε όσα διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει κάτι μεμπτό, θα αποδεσμευθούν ενώ σε όσα διαπιστωθεί κάτι μεμπτό, θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Αναφερόμενος στην ουσία του νομοσχεδίου ανέφερε ότι περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αφενός εισάγουν ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τη στήριξη των αγροτών και αφετέρου ρυθμίζουν λειτουργικά ζητήματα και την ενίσχυση των πληγέντων αγροτών από τις θεομηνίες (πυρκαγιές, πλημμύρες).

Στόχοι του σχεδίου νόμου:

  • Η δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων για τον σταυλισμό των ζώων στηρίζοντας τη βιωσιμότητα των μικρών κτηνοτροφικών επιχειρήσεων.
  • Η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας προκειμένου να δοθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα των ενδικοφανών αλιευτικών προσφυγών.
  • Η εισαγωγή ρυθμίσεων για τον αλιευτικό τουρισμό και τις υδατοκαλλιέργειες.
  • Η δημιουργία επαρκούς πλαισίου για την παράλληλη παραγωγή αγροτικών προϊόντων και λειτουργία Φ/Β σε γη υψηλής παραγωγικότητας.
  • Να βοηθήσει την καθημερινότητα των παραγωγών και να επιλύσει χρόνια προβλήματά τους, εξασφαλίζοντας την εν γένει βιωσιμότητά τους.
  • Να ρυθμίσει ζητήματα των πληγέντων από πυρκαγιές και πλημμύρες των τελευταίων μηνών, που περιήλθαν, προσωρινά ή μόνιμα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
  • Να διευθετήσει και να εξορθολογήσει λειτουργικά, κανονιστικά και νομοθετικά ζητήματα πάσης φύσεως.
  • Να εξασφαλίσει την βελτίωση της λειτουργίας οργανισμών.
  • Η σύσταση Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια ενισχύοντας την αγροτική επιχειρηματικότητα.

Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί στην Επιτροπή την Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου.

07 February 2024
Banner
Banner