Αθέμιτο ανταγωνισμό καταγγέλλουν κρεοπώλες – κτηνοτρόφοι

13 April 2014

Τις χαμηλές τιμές που θέλουν να επιβάλλουν οι πολυεθνικές εταιρείες στα αρνιά και στα κατσίκια, εξέλιξη που βλάπτει τους παραγωγούς, τους κρεοπώλες και τους καταναλωτές κατάγγειλαν οι εκπρόσωποι κτηνοτρόφων και κρεοπωλών σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν το μεσημέρι της Παρασκευής, στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Αφορμή έδωσε η προσφορά συγκεκριμένης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, η οποία ξεκίνησε να διαφημίζει αρνί με 4 ευρώ το κιλό.
«Δεν επιδέχεται καμία λογική εξήγηση και δημιουργεί προβλήματα για την προέλευση», είπε για τη συγκεκριμένη τιμή ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Καμπούρης. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Θωμάς Χαρίσης, «οι κρεοπώλες είμαστε ο συνδετικός κρίκος με τον καταναλωτή και τον παραγωγό. Υπήρχε μια διαφορά με τους κτηνοτρόφους, αλλά πλέον δεν υπάρχει. Θέλουμε να φτάσει στο καταναλωτή ένα υγιές τρόφιμο και να είναι κα φθηνό. Εμείς θα συμπιέσουμε τις τιμές στο απειροελάχιστο, για να φάει ο κόσμος φθηνά και ποιοτικά. Και εμείς και οι παραγωγοί έχουμε θέμα με τις πολυεθνικές εταιρείες».
Ο κ. Καμπούρης έθεσε θέμα πολιτικών ευθυνών: «Πέρσι είχαμε μία σχετική συνάντηση παρουσία όλων, φέτος δεν έγινε τίποτα και βλέπουμε να κυκλοφορούν φυλλάδια με εξευτελιστικές τιμές. Για μας αυτό είναι καταστροφή, περιμένουμε να πουλήσουμε αυτήν την περίοδο, για να επιβιώσουμε. Κάποιοι άλλοι όμως αποφασίζουν για μας και δε μας υπολογίζουν. Το ίδιο και με το γάλα, όπου πιέσαμε όσο περισσότερο μπορούμε για την παράταση των 7 ημερών και χάνεται ο όρος φρέσκο. Δε θέλουμε να γίνει κάτι τέτοιο και στο κρέας».
Ήδη στα παζάρια που προηγήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Λαγκαδά και τη Δράμα, η λογική των κτηνοτρόφων ήταν χωρίς να ξεφύγουν οι τιμές από τα περσινά επίπεδα, να υπάρχει ένα περιθώριο για καλύτερες τιμές στον παραγωγό. Όμως οι προσφορές σε τόσο χαμηλή τιμή ξεφεύγουν από κάθε πλαίσιο κόστους.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Ν. Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Γκαρμπούνης, μίλησε για τη σχέση εμπιστοσύνης που υπάρχει με τον καταναλωτή και το ρόλο του κρεοπώλη, ο οποίος εξασφαλίζει την ποιότητα. Μάλιστα χαιρέτισε τη συνάντηση με τους κτηνοτρόφους.
Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκε και ο γραμματέας του Επιμελητηρίου και πρόεδρος του ιστορικού κέντρου, Χρήστος Νικολόπουλος, ο οποίος είπε ότι «οι πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και τέτοιες καταστάσεις πρέπει να τιμωρούνται».

Και η Διεπαγγελματική
Να μην παραπλανάται από τις προσφορές των σούπερ μάρκετ καλεί τους καταναλωτές ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, Λευτέρης Γίτσας. Σε ανακοίνωσή του αναφερόμενος στις προσφορές αυτές, καταγγέλλει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να συμβαίνουν τα εξής:
Τα αμνοερίφια έχουν σφαγεί προ 2 μηνών, με τιμές 3,50 έως 3,70 και πωλούνται σήμερα ως νωπά.
ή διατίθενται μικρές ποσότητες, αρκετές ωστόσο για να παραπλανήσουν τον καταναλωτή
ή τα σφάγια προέρχονται από ελληνοποιήσεις εισαγόμενων και ενδεχομένως και κατώτερης ποιότητας.
Στην ίδια ανακοίνωση καλεί τους καταναλωτές να επιλέξουν για τις αγορές τους το παραδοσιακό κρεοπωλείο της γειτονιάς τους, στηρίζοντας έτσι και τον Έλληνα παραγωγό, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην εξασφάλιση της διατροφικής επάρκειας.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του Meat News, ο κ. Γίτσας μίλησε για παραπλανητικές προσφορές και χειραγώγηση τιμών (δείτε περισσότερα εδώ).

Δείτε και την παρέμβαση του διευθυντή του ΣΠΑΚΒΕ Ν. Κασαλιά εδώ

13 April 2014
Banner
Banner