Αδικαιολόγητες αυξήσεις στα λιπάσματα, επισημαίνει ο Β. Κόκκαλης, καταθέτοντας ερώτηση στη Βουλή

25 January 2024

Αδικαιολόγητες αυξήσεις στα λιπάσματα, επισημαίνει ο Β. Κόκκαλης, καταθέτοντας ερώτηση στη Βουλή

Ταυτόχρονα με τις συχνές περιπτώσεις αισχροκέρδειας και διαρκών ελέγχων από τους αρμόδιους φορείς, αδικαιολόγητες αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων παρατηρούνται στη χώρα, συγκριτικά με τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Το θέμα φέρνει στη Βουλή ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Ο κ. Κόκκαλης αναφέρει στην ερώτησή του: «Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των χωρών της ΕΕ με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές λιπασμάτων το πρώτο τρίμηνο του 2023. Συγκεκριμένα, οι τιμές των λιπασμάτων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 6% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, όταν σε επίπεδο Ε.Ε. η μέση τιμή των λιπασμάτων και των βελτιωτικών εδάφους το 2023 μειώθηκε κατά 23%, σε σύγκριση με το 2022.

Επισημαίνεται ότι οι μεγαλύτερες μειώσεις των τιμών στα λιπάσματα καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (-46%), την Σουηδία (-41%) και την Φινλανδία (-39%), ενώ εκτός από την Ελλάδα, οι τιμές των λιπασμάτων, σε σχέση με τον περασμένο χρόνο, ήταν υψηλότερες στην Κύπρο (+14%), στη Μάλτα (+9%) και στη Ρουμανία (+3%).

Επιπλέον, η αύξηση αυτή της τιμής των λιπασμάτων έρχεται να προστεθεί στην ήδη υπέρμετρη αύξησή τους κατά τα τελευταία χρόνια.

Επειδή το κόστος παραγωγής αγροτικών προϊόντων έχει αυξηθεί υπέρμετρα τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας δυσχερή την οικονομική βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Επειδή η υπέρμετρη αύξηση της τιμής των λιπασμάτων έχει οδηγήσει πολλούς παραγωγούς σε μειωμένη λίπανση των αγροτεμαχίων τους με αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα τους.

Επειδή οι αυξήσεις του κόστους παραγωγής οδηγούν στην αύξηση τιμής αγροτικών προϊόντων που με δεδομένη την οικονομική δυσπραγία των καταναλωτών που επιδεινώνεται από την γενικότερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, οδηγούν σε αδυναμία κατανάλωσης από τα λαϊκά στρώματα και σε σπιράλ δυσμενών επιπτώσεων.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. υπουργοί:

1) Πώς εξηγείται αυτή η αύξηση των τιμών των λιπασμάτων στην χώρα μας, όταν κατά το ίδιο διάστημα στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ μειώνονται;

2) Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθενται να λάβουν προς την κατεύθυνση μείωσης των τιμών των λιπασμάτων και λοιπών γεωργικών εφοδίων;».

25 January 2024
Banner
Banner