Αγροτικό ενδιαφέρον από τον Κινέζο υφυπουργό Διεθνούς Εμπορίου, στη συνάντησή του με τον ΥΠΑΑΤ – Ενίσχυση της γεωργικής συνεργασίας – Προώθηση των ΠΟΠ, ΠΓΕ προϊόντων μας

24 April 2024

Αγροτικό ενδιαφέρον από τον Κινέζο υφυπουργό Διεθνούς Εμπορίου, στη συνάντησή του με τον ΥΠΑΑΤ – Ενίσχυση της γεωργικής συνεργασίας – Προώθηση των ΠΟΠ, ΠΓΕ προϊόντων μας

Related Articles

Στο υπουργείο Εμπορίου συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκης με τον υφυπουργό Εμπορίου και αναπληρωτή αντιπρόσωπο Διεθνούς Εμπορίου της Κίνας, Ling Ji.

Ο Κινέζος υφυπουργός έκανε αναφορά στην εξαιρετική ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, συγκεκριμένα του ελαιόλαδου αλλά και στη συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες για την ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασίας στον τομέα της προώθησης ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην Κίνα. Με τη σειρά του, ο κ Αυγενάκης υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της γεωργικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.

Η κινεζική πλευρά επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή της για ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες επισήμανε την πρόθεση αύξησης εμπορικής συνεργασίας και σε άλλα ελληνικά προϊόντα όπως αλιεύματα, δέρματα, γαλακτοκομικά, πτηνά, κρασί, μέλι, βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοιρινά και ελαιόλαδο επικαλούμενη την τεράστια καταναλωτική δύναμη της Κίνας.

Ο Κινέζος υφυπουργός τόνισε την ανάγκη πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας Ε.Ε.- Κίνας για την προστασία των προϊόντων ΠΟΠ μέσα από τη διενέργεια τακτικών ελέγχων για την διασφάλιση του Σήματος των συγκεκριμένων προϊόντων, θέση την οποία προτάσσει και η χώρα μας η οποία διαθέτει 117 ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα, την προστασία των οποίων επιδιώκει και ενισχύει με συνεχείς ελέγχους, υλοποιώντας στο έπακρο τους κανόνες της Ε.Ε.

Στο πλαίσιο της Μικτής Διυπουργικής Συνάντησης που θα λάβει χώρα 3 Ιουνίου στην Αθήνα, ο Κινέζος υφυπουργός αποδέχτηκε την πρόταση του Έλληνα ΥπΑΑΤ για νέα συνάντηση. Πρότεινε μάλιστα να συνοδεύεται από εκπροσώπους κινεζικών επιχειρήσεων και επιμελητηρίων με στόχο την απευθείας επικοινωνία με Έλληνες εκπροσώπους θεσμικών παραγωγικών φορέων του πρωτογενούς τομέα.

Η κινέζικη πλευρά επιβεβαίωσε την πρόθεσή της για παροχή διευκολύνσεων  στοχευμένων ελληνικών επιχειρηματικών αποστολών καθώς και τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων σε εμβληματικές εκθέσεις της Κίνας όπως την Anuga Select China, Sial China, Food and Hospitality China, Interwine China και Global Geographical Indication Product Expo.

Το πρόγραμμα του Έλληνα υπουργού ολοκληρώνεται σήμερα με συνάντηση με τον υφυπουργό της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων, κ. Zhao Zenglian.

24 April 2024
Banner