Αίτημα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού από τους κρεοπώλες για το «καλάθι» και τα αμνοερίφια

10 April 2023

Αίτημα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού από τους κρεοπώλες για το «καλάθι» και τα αμνοερίφια

Αίτημα προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών ζητώντας τη κατεπείγουσα γνωμοδότησή της για την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι του Πάσχα». Συγκεκριμένα ερωτούν «εάν η απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη για την ένταξη των αμνοεριφίων στο "καλάθι του νοικοκυριού" ("καλάθι του Πάσχα") υποθάλπει αθέμιτο ανταγωνισμό και τυχόν χειραγώγηση των καταναλωτών, όπως προμηθευτούν αμνοερίφια από συγκεκριμένα σημεία πώλησης (Super Markets)».

Ως δεδομένα στο αίτημά της η ΠΟΚΚ αναφέρει ότι:

α) Η τιμή πώλησης των αμνοεριφίων γάλακτος, όπως εξήγγειλαν οι Έλληνες παραγωγοί - κτηνοτρόφοι, για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους, θα κυμανθεί πλέον των οκτώ (8) ευρώ ανά κιλό.

β) Ο κρεοπώλης, ο οποίος έχει αναπτύξει σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες του και θα τους προμηθεύσει ποιοτικό αμνοερίφιο γάλακτος που θα αγοράσει από τους παραπάνω Έλληνες κτηνοτρόφους με τιμή αγοράς πλέον των οκτώ (8) ευρώ ανά κιλό, δεν δύναται για καθαρά βιοποριστικούς λόγους, όταν ο κύριος όγκος πώλησης προϊόντων του την περίοδο του Πάσχα είναι τα αμνοερίφια, να πωλήσει αμνοερίφιο γάλακτος προς 9,90 ή 10,00 ευρώ ανά κιλό, δηλαδή στην τιμή κόστους, όσο και να προσπαθήσει να συμπιέσει το περιθώριο κέρδους του.

γ) Αλυσίδες surer markets εξήγγειλαν τιμή πώλησης αμνοεριφίων στην τιμή των 9,90 ή 10,50 ευρώ ανά κιλό, αλλά δύνανται ίσως να αντισταθμίσουν την έλλειψη ή το περιθώριο κέρδους τους, λόγω της πληθώρας των προϊόντων που διαθέτουν, γεγονός που δε δύναται  να πράξει ο κρεοπώλης.

Με βάση τα παραπάνω, το αίτημα της ΠΟΚΚ ζητά από την Επ.Αν. να γνωμοδοτήσει άμεσα, αναφορικά με τα παραπάνω και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για την προστασία του ανταγωνισμού.

10 April 2023
Banner