Έρχεται το Market Pass από τον Φεβρουάριο

21 December 2022

Έρχεται το Market Pass από τον Φεβρουάριο

Από τον προσεχή Φεβρουάριο και για τους επόμενους έξι μήνες η κυβέρνηση θα επιδοτεί σε 8,4 εκατ. πολίτες το 10% της δαπάνης για αγορές από επιχειρήσεις τροφίμων (φούρνους, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ζαχαροπλαστεία ή ιχθυοπωλεία κ.λπ.) και super market προκειμένου να καλύψει τις αγορές όλων των ειδών.

Το μηνιαίο όριο αγορών που θα επιδοτείται θα είναι τα 220 ευρώ για ένα άτομο και θα προσαυξάνεται κατά 100 για κάθε επιπλέον μέλος της οικογενείας μέχρι το ανώτατο όριο των 1.000 ευρώ (αφορά πολύτεκνους).

Τα χρήματα θα πιστώνονται στους δικαιούχους ανάλογα με το δηλούμενο εισόδημα, ανεξάρτητα από τις αγορές που κάνουν κάθε μήνα. Σε περίπτωση που επιλέγεται η ψηφιακή κάρτα σε αυτήν θα πιστώνεται το σύνολο της επιδότησης (και η κάρτα θα «περνάει» μόνο σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων κ.λπ.). Οι δικαιούχοι θα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν κατάθεση του ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό και θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα χρήματα όπου θέλουν, αλλά στην περίπτωση αυτή θα καταβάλλεται μόνο το 80% της επιδότησης.

Τα χρήματα μέσω της κάρτας (market pass) θα είναι διαθέσιμα για αγορές όλων των ειδών που πωλούν τα σούπερ μάρκετ και τα άλλα καταστήματα, όπως π.χ. σχολικά είδη, ενδύματα και συσκευές και όχι μόνο τρόφιμα, όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές. Και βέβαια, τα χρήματα μέσω λογαριασμού, κατά 20% λιγότερα, θα μπορούν να δαπανηθούν οπουδήποτε.

Η διαδικασία θα είναι απλή, όπως του fuel pass, δηλαδή η επιδότηση θα δίνεται με μία ψηφιακή πιστωτική κάρτα αλλά οι δικαιούχοι θα μπορούν, αν θελουν, να εισπράττουν την ενίσχυση και από τον τραπεζικό τους λογαριασμό (ίσως στο 80% του ύψους της αν ισχύσει το παλιό μοντέλο).

Η ενίσχυση ανέρχεται σε 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και έως τα ακόλουθα όρια που διαμορφώνονται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1000 ευρώ αγορές.

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά όπου το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού. Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Οι δυνητικά ωφελούμενοι περιλαμβάνουν περί τα 3,2 εκατ. νοικοκυριά (εκ των 4,1 εκατ. νοικοκυριών) με περίπου 8,5 εκατ. μέλη.

Το συνολικό κόστος για του έξι μήνες εκτιμάται σε 650 εκατ. ευρώ.

-Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση

-Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση

-Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση

-Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση

-Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση

-Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση

-Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση

-Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση

Έτσι, η ενίσχυση ανέρχεται για τους έξι μήνες σε 312 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά, 192 ευρώ για ένα ζευγάρι, ενώ μια πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα τέκνα λαμβάνει 432 ευρώ. Τα ποσά πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.

21 December 2022
Banner
Banner