Επίκαιρη Επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το ράλι αυξήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά

19 July 2021

Επίκαιρη Επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το ράλι αυξήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά

Για άγριο ράλι αυξήσεων σε είδη βασικής ανάγκης και βασικά καταναλωτικά αγαθά κάνουν λόγο 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν Επίκαιρη Επερώτηση στους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομικών, Περιβάλλοντος-Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων.

Το μακροσκελέστατο κείμενο της Επερώτησης περιγράφει αναλυτικά την κίνηση κόστους και τιμών σε τομείς και κλάδους της οικονομίας, δείχνοντας ένα ζοφερό τοπίο για τις μικρές επιχειρήσεις και τον καταναλωτή.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές σημειώνουν μεταξύ άλλων:

«Όλοι οι αρμόδιοι φορείς, του Υπουργείου Ανάπτυξης συμπεριλαμβανομένου, μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis, καταγράφουν συστηματική αύξηση των τιμών σε αγαθά ευρείας κατανάλωσης και είδη πρώτης ανάγκης.

Οι μετρήσεις του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) σημειώνουν αύξηση τιμών σε γαλακτοκομικά είδη, αυγά, λαχανικά κλπ, που κατά περίπτωση φτάνει ακόμα και το 12%, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να μην μπορούν να ανταποκριθούν και να στερούνται από το οικογενειακό τραπέζι βασικά αγαθά με υψηλή διατροφική αξία.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει κανείς μελετώντας τόσο τους πίνακες του e-katanalotis όσο και τους αντίστοιχους πίνακες της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ ακόμα πιο ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), το οποίο αναφέρεται ακόμα και σε «καμουφλαρισμένες» αυξήσεις οι οποίες οδηγούν σε ανεπίτρεπτη παραπλάνηση του καταναλωτή, όπως για παράδειγμα στα καθαριστικά, όπου η τιμή παραμένει η ίδια αλλά μειώνεται η ποσότητα, χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό από τον καταναλωτή.

Τη διαπίστωση άλλωστε των ήδη αυξημένων τιμών στα σούπερ μάρκετ αλλά και την εκτίμηση ότι «έρχεται κύμα ακρίβειας» με γενικευμένες ανατιμήσεις που θα αγγίζουν ακόμα και ποσοστά του 10-20% μέσα στο καλοκαίρι, επιβεβαιώνει και έρευνα που διεξήγαγε και δημοσίευσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, ζητώντας μάλιστα από την Κυβέρνηση να θέσει το θέμα της χρηματοπιστωτικής κερδοσκοπίας στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. προκειμένου να βρεθεί συνολική λύση».

Επιπλέον, περνώντας στα αγροτικά – κτηνοτροφικά προϊόντα, επισημαίνουν:

«Αντίστοιχες αυξήσεις παρατηρούνται και στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Απρίλιο 2021, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία, παρουσίασε αύξηση 4,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2020. Κατά την ΕΛΣΤΑΤ, αυτή η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισροών, οφείλεται στην αύξηση κατά 5,6% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων και κυρίως στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου και των λιπαντικών (αύξηση 14%).

Ιδιαίτερα σημαντικές αυξήσεις αναλώσιμων μέσων καταγράφονται όμως τον μήνα Απρίλιο και στα κτηνιατρικά φάρμακα και τις ζωοτροφές (αυξήσεις 5,1% και 4,2% αντίστοιχα συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2020).

Αυτή η σοβαρή καταγεγραμμένη αύξηση της ενέργειας (πετρέλαιο και ηλεκτρισμός) αλλά και ζωοτροφών και κτηνιατρικών φαρμάκων επηρεάζει τόσο την φυτική όσο και την ζωική παραγωγή, αφού στη μεν φυτική παραγωγή, το κόστος ενέργειας συμμετέχει κατά 60% στο συνολικό κόστος παραγωγής και αντίστοιχα για τη ζωική παραγωγή το κόστος των ζωοτροφών συμμετέχει κατά 75% στο κόστος των ζωικών προϊόντων. Ως εκ τούτου, ολόκληρη η αλυσίδα της γεωργικής παραγωγής έχει ακριβύνει, επιβαρύνοντας τόσο τους γεωργοκτηνοτρόφους όσο βεβαίως και τον τελικό καταναλωτή.

Αντίστοιχα η αύξηση 3,7% του Γενικού Δείκτη Τιμών Εκροών στη Γεωργία –Κτηνοτροφία (χωρίς επιδοτήσεις) για τον Απρίλιο του 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2020, αποδίδεται από την ΕΛΣΤΑΤ στην αύξηση κατά 7,7% του δείκτη τιμών της ζωικής παραγωγής και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας κρέατα (αύξηση 14,6%), ενώ οι επιμέρους αυξήσεις δεικτών τιμών σε φυτικά προϊόντα δεν φαίνεται να αντισταθμίζει την γενική εικόνα στασιμότητας (αύξηση 0,8%) των εκροών της φυτικής παραγωγής.

Στην παραπάνω εξίσωση δεν μπορεί να μην συνυπολογιστεί και η μειωμένη παραγωγή που παρατηρείται και αναμένεται φέτος σε μια σειρά αγροτικά προϊόντα λόγω των ακραίων φυσικών φαινομένων που επικράτησαν τη χρονιά αυτή. Το γεγονός αυτό εξανεμίζει το όποιο όφελος των γεωργών από τις όποιες επιμέρους αυξήσεις του δείκτη τιμών εκροών για τη φυτική παραγωγή. Αλλά και στη ζωική παραγωγή η συνεχιζόμενη αύξηση των ζωοτροφών οφείλεται εν πολλοίς και στην κλιματική κρίση που στερεί από τους κτηνοτρόφους μας τις παραδοσιακές φυσικές και κυρίως χωρίς κόστος βοσκήσιμες γαίες.

Οι αυξήσεις σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα δεν είναι συγκυριακές αλλά σταδιακές και “συστηματικές” κατά την τελευταία δεκαετία. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα πλέον επίσημα χείλη, όπως του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Γιάνους Βοιτσεχόφσκι, σε ερώτηση ευρωβουλευτή πριν από ένα χρόνο, όπου προβλέπει, σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του, ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται το κόστος παραγωγής μέχρι το 2030, κυρίως εξαιτίας των τιμών του πετρελαίου.

Πόσο ανταγωνιστικός μπορεί να είναι ο Έλληνας αγρότης και κατ’ επέκταση τα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα υπό αυτές τις συνθήκες;»

Τέλος, αφού αναφέρονται και στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, σε «φαινόμενα αισχροκέρδειας και απορρύθμισης», καθώς και σε φαινόμενα χειραγώγησης των τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν μεταξύ άλλων τους υπουργούς:

  • Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν προκειμένου να ελεγχθούν οι αυξήσεις τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, σε πρώτες ύλες, σε αγροτικά & κτηνοτροφικά προϊόντα και στην ενέργεια;
  • Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες πρόκειται να προβεί το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων προκειμένου να διασφαλίσει τη δυνατότητα πρόσβασης των ελληνικών νοικοκυριών σε τρόφιμα και σε είδη πρώτης ανάγκης; Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί προκειμένου να μη μετακυλίεται η αύξηση του κόστους στα νοικοκυριά;
  • Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες πρόκειται να προβεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να βελτιώσει τις υποδομές και να στηρίξει τους αγρότες, του αλιείς, τους κτηνοτρόφους της ελληνικής επικράτειας; Θα προχωρήσει σε μειώσεις του κόστους ρεύματος και πετρελαίου για τους αγρότες; Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί εν όψει της σύνταξης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την αγροδιατροφή;
19 July 2021
Banner
Banner