Εμβολιασμούς κατά της γρίπης των πτηνών ενέκριναν οι υπουργοί Γεωργίας Ε.Ε.

24 May 2022

Εμβολιασμούς κατά της γρίπης των πτηνών ενέκριναν οι υπουργοί Γεωργίας Ε.Ε.

Τα τελευταία χρόνια, η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών και ένας μεγάλος αριθμός χωρών παγκοσμίως έχουν προσβληθεί από επιδημίες υψηλής παθογονικότητας στον κλάδο της κτηνοτροφίας, με την πιο σοβαρή τη γρίπη των πτηνών η οποία είναι δυνητικά μεταδοτική στον άνθρωπο.

Η Γαλλία, που τους προηγούμενους μήνες είχε δεχτεί μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της, έκρινε ότι ήταν επείγουσα ανάγκη να εξεταστούν πρόσθετες μέθοδοι πρόληψης και ελέγχου της γρίπης των πτηνών, όπως είναι ο εμβολιασμός. Στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων της στον κτηνιατρικό τομέα, η γαλλική Προεδρία ξεκίνησε, επομένως, μια στρατηγική συζήτηση για τον εμβολιασμό των πτηνών.

Η γρίπη των πτηνών συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και είναι επιζήμια για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων, με σοβαρές οικονομικές συνέπειες για τους τομείς των πουλερικών που πλήττονται. Ως εκ τούτου οι υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη συνεδρίασή τους στις 24/5 στις Βρυξέλλες, ενέκριναν τον εμβολιασμό ως συμπληρωματικό εργαλείο των υφιστάμενων μέτρων για την πρόληψη και τον έλεγχο της υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών (HPAI).

Μέτρα που κατά καιρούς έχουν ληφθεί περιλαμβάνουν τη θανάτωση ενός πολύ μεγάλου αριθμού ζώων. Όμως αυτή η μέθοδος θεωρείται εξαιρετικά δαπανηρή για τους φορείς εκμετάλλευσης των πτηνών αλλά και για τη δημόσια οικονομία. Σε αμφισβήτηση, δε, μπαίνει το συγκεκριμένο μέτρο και στους οικολογικούς και φιλοζωικούς χώρους.

Η εφαρμογή των εμβολίων αποτελεί, επίσης, πεδίο επιστημονικής μελέτης και αξιολογήσεων από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τις οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν και να ερευνήσουν συλλογικά.

Πηγή: consilium.europa.eu

24 May 2022
Banner
Banner